První prezident, kterého jsem zvolil

Ne že bych byl tak mlád. Zvolna mi táhne na stejný počet křížků, jaké má stupnice Cis dur (7#). Shodou okolností jsem zažil stejný počet prezidentů. Naprostou většinu z nich jsem volit nemohl.

 

Když jsem byl kojenec a batole, vládl na Pražském hradě Zápotocký. Po něm Novotný a Svoboda. Po dosažení mé plnoletosti byl zvolen Husák. Přišla sametová revoluce a zvolen byl Václav Havel, následován Václavem Klausem. To vše byly volby parlamentem, do nichž jsme zasáhnout nemohli.

 

Tu možnost přinesl až rok 2013. Do urny jsem vhodil lístek se jménem Karel Schwarzenberg. Vyhrál Miloš Zeman.

 

O pět let později jsem dal hlas Jiřímu Drahošovi. Zvítězil opět Miloš Zeman.

 

Do třetice všeho dobrého. Leden 2023. Volil jsem Petra Pavla. V obou kolech. A v obou vyhrál.

 

Proto je to poprvé mnou zvolený prezident. Proto jsem v sobotu večer (28. 1.) pozvedl číši s pěkným chilským červeným (odrůda merlot) a připil na úspěch generála.

 

Co mne nanejvýš mile překvapilo? Že slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vážila cestu do Prahy a ve Fóru Karlín osobně podpořila zvoleného prezidenta. Byl to nejsilnější emoční povolební moment. Za toto víc než gesto si paní prezidentka zaslouží obrovské uznání a velké poděkování.

 

Co bych doplnil? Prezident Zeman v gratulaci Petru Pavlovi napsal: „Přeji Vám, abyste byl dobrým prezidentem České republiky.“ Hodilo by se dodat: „Lepším, než jsem byl já.“

 

Co nás od 9. března 2023 čeká? Všední dny v nelehkých časech. S prezidentem - gentlemanem, na kterého můžeme být hrdí. A to po deseti letech není málo.

 

Pozvedám číši s chilským merlotem a připíjím na lepší budoucnost České republiky.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 28.1.2023 20:15 | karma článku: 23,83 | přečteno: 329x