„Přicházejí odcházejí maršálové maršálové ...“

Ta čtyři slova z písně dvojice Vodňanský-Skoumal se přímo nabízejí. Jeden maršál odešel. Na druhý břeh. Egyptský polní maršál Tantawi. Bylo mu pětaosmdesát. Zemřel v úterý 21. září. Proč o vojákovi cizí země psát na českém blogu?

 

Protože ho chod historie postavil do role, díky níž vejde do učebnic.

 

Nejprve krátké osobní ohlédnutí. Bylo to na podzim 2011 na jedné rudomořské pláži nedaleko egyptské Safagy (obr. 3). Po písku pobíhal místní animátor a do omrzení opakoval větu, kterou ho naučili nějací čeští hlupáci: „Klaus na h...o“ Klaus na h...o“. Stále dokola.

 

Vypadalo to jako velká legrace, ale bylo to trapné.

 

Říkal jsem tehdy: Jak by se asi Egypťanům líbilo, kdybychom se naučili a neustále jim vnucovali arabskou větu „Tantawi na h...o, Tantawi na h...o“?

 

Proč Tantawi?

 

Klaus byl tehdy prezidentem České republiky a  polní maršál Mohammad Husajn Tantawi  stanul po První revoluci 2011 v čele Egypta. V důsledku revolučních událostí odstoupil tehdy dlouholetý prezident Mubarak a stát nějakou dobu řídila Nejvyšší rada ozbrojených sil. Jejím předsedou byl – ano, maršál Tantawi. Současně šéfoval ministerstvu obrany a sloužil jako nejvyšší velitel armády.

 

Vystřídán byl v roce 2012 - poté, co se po volbách stal prezidentem islamista Mursí, kterého po roce vládnutí smetla Druhá revoluce 2013. Mursí byl kandidátem politické divize Muslimského bratrstva, strany Svoboda a spravedlnost. Úřadu se ujal 30. června 2012 a už 12. srpna Tantawiho z funkce ministra obrany a šéfa ozbrojených sil odvolal. Jeho nástupcem na obou postech se stal současný prezident Sisi. (K tomu něco málo níže.)

 

Egypťané si cení Tantawiho jako vynikajícího vojenského velitele, který prošel všemi regionálními válkami počínaje suezskou krizí 1956. Pozoruhodný je jeho jasnozřivý úsudek týkající se Muslimského bratrstva, dnes zakázané teroristické organizace.

 

Egyptský server Ahramonline napsal 21. září, že to byl Tantawi, kdo po odchodu Mubaraka zachránil zemi před neblahým vývojem, který postihl jiné země arabského jara. Především ale: jako šéf Nejvyšší rady ozbrojených sil dokázal držet Muslimské bratrstvo v patřičných mezích a neměl nejmenší  iluze o tom, jak si budou islamisté  z Bratrstva počínat, až se dostanou k moci. Trápilo ho, že se zapíše do historie jako ten, kdo byl nucen předat jim vládu. Příliš na výběr ovšem neměl. (Parlamentní volby /listopad 2011 – leden 2012/ vyhrály islamistické strany, prezidentské volby /květen-červen 2012/ islamista Mursí.)

 

Jak již uvedeno, nedlouho poté, co se Mursí dostal na vrchol, Tantawiho z postu šéfa ministerstva obrany a armády odvolal a nahradil ho generálem Sisim. Ovšem „islamizovat“ armádu se Bratrstvu nepodařilo; generál Sisi jim na ruku nešel, což se projevilo v kritických okamžicích Druhé revoluce 2013. Naopak: pokračoval v kurzu svého předchůdce (a jak se nyní vyjádřil, svého „otce a učitele“) Tantawiho ve snaze zabránit kolapsu republiky.

 

Blízcí spolupracovníci maršála Tantawiho říkají, napsal  dále Ahramonline 21. září, že věřil ve schopnost egyptského lidu poznat skutečnou povahu Muslimského bratrstva a vyvodit z toho patřičné závěry. Druhá revoluce (z 30. června 2013) mu dala plně za pravdu.

 

Polní maršál Tantawi byl pohřben v den svého úmrtí (21. 9.) s vojenskými poctami; rozloučení za účastni nejvyšších představitelů státu a armády se konalo v káhirské mešitě, která nese jeho jméno -  El Mosheer Tantawi Mosque  (mešita polního maršála Tantawiho). Vyhlášen byl třídenní státní smutek.

 

Mešitu tedy Tantawi má, nově po něm bude pojmenován také obří vojenský tábor východně od káhirského mezinárodního letiště. Agentura AP (obr. 1) k tomu na svém webu uvádí, že tábor dosud nesl pojmenování po majoru US Army R. B. Huckstepovi, který za druhé světové války sloužil v Africe a v roce 1943 během cesty do Káhiry zahynul při leteckém neštěstí.

 

... obr. 1/Agentura AP informuje na svém webu o úmrtí Tantawiho.

 

... obr. 2/Informace o Tantawiho skonu na webu agentury Reuters.

 

... obr. 3/V textu zmíněná rudomořská pláž u Safagy. Začíná nový den. Foto: Autor článku.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 22.9.2021 22:36 | karma článku: 14,32 | přečteno: 369x