Prezidentova logika

Ve středu 9. října 2019 byla na Blízkém východě zahájena „druhá jomkipurská válka“ - vpádem Turecka na sever Sýrie. Zajímal jsem se o to, jakými větami turecký prezident Erdogan světu tuto válku oznámil.

 

K tomu je ideálním a hojně využívaným médiem Twitter. Tento mikroblog má bezpočet politiků – americkým prezidentem počínaje a nevím kterým potentátem „na konci světa“ konče. Erdogan není výjimkou.

 

A tak jsme se na jeho twitterovém účtu mohli 9. října dočíst:

 

Tedy: Turecké ozbrojené síly společně se Syrskou národní armádou (Ankarou podporované protivládní jednotky - LS) právě zahájily operaci „Peace Spring“ namířenou proti teroristům PKK / YPG a Daeshe v severní Sýrii. Naše mise má zabránit vytvoření teroristického koridoru podél naši jižní hranice a přinést do této oblasti mír.

 

Turecký prezident, který si občas nevidí do úst a mísí citrony s pomeranči, tak spojil teroristickou organizaci PKK s milicemi kurdské Sjednocené demokratické strany YPG, což je významný spojenec Západu (Američanů) v boji proti Islámskému státu (IS - v Erdoganově postu uveden pod svým druhým označením Daesh). A co je ještě větší paradox: Turci a jejich syrští spojenci chtějí bojovat proti teroristům organizace Daesh (IS), ovšem tito ozbrojenci,  poražení mimo jiné právě milicemi YPG, jsou „pod zámkem“, jehož klíče drží - ano,  YPG. A její bojovníky chce Erdogan také likvidovat ... 

 

Až příliš nesrovnalostí na jeden twitterový příspěvek.

 

A docela na závěr. Kdo kromě Erdogana věří tomu, že operace „Peace Spring“ přinese do dané oblasti mír, ať se přihlásí níže v diskusi.

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 9.10.2019 22:20 | karma článku: 26,66 | přečteno: 711x