Postřehy z Šarmu

Ačkoli turisté z egyptského Šarm aš Šajchu prchají, není to tak úplně mrtvá zóna. Má na svém kontě dokonce jedno české prvenství z minulého týdne.

V Šarmu, rozlehlé to turistické destinaci, která se táhne podél pobřeží Akabského zálivu v délce nějakých 35 km (viz mapu níže), se nachází několik tenisových komplexů, na nichž se hrají obvykle turnaje okruhů ITF – v mužské části známé jako kategorie Futures.

 

Jeden takový byl na programu minulý týden (16-22/11/2015). Hrálo se na kurtech v lokalitě „Soho Square“, což je luxusní část „Velkého Šarmu“ nacházející se v těsné blízkosti mezinárodního letiště, o němž se v poslední době hodně hovoří.

 

Pořádán byl jako „Egypt F40 Futures“ a v listině vítězů se objevili dvě české vlajky. Zatímco ve dvouhře skončili nejlepší Češi ve čtvrtfinále (jmenovitě Libor Salaba a Vít Kopřiva), v deblu se tenistům z ČR dařilo o poznání lépe.

 

Salaba vytvořil s Ukrajincem Manafovem dvojici nasazenou jako číslo 1 a vedle nich bojovali o titul Marek Jaloviec a Václav Šafránek jako číslo 4. Salaba s Ukrajincem se poměrně snadno dostali do finále, kde se jim ovšem postavili oba čeští soupeři, kteří byli nakonec lepší. Jaloviec s Šafránkem porazili pár Salaba Manafov 6:4, 3:6 a 10:6 a získali v Šarmu cenné vítězství.

 

Také v tomto týdnu (od 23/11) se bude hrát na stejných kurtech v „SOHO Square“ turnaj „Egypt F41 Futures“, ovšem podle údajů na webu federace ITF je z Čechů přihlášen pouze Jaloviec. Za zmínku stojí, že už 19/11 se odhlásilo 219 tenistů včetně šesti Čechů (Zedník, Salaba, Panák, Kellovský, Konečný a Krstev).

 

Je škoda, že českých turistů, kteří by našim mohli fandit, je na místě minimum, pokud vůbec nějací, protože cestovky v ČR ukončily hromadné zájezdy do Šarmu koncem října (na zimu) a v nabídce mají nyní pouze Hurghadu a Marsu Alam.

 

POMŮŽE KUVAJT

Pozoruhodná zpráva přišla také z Kuvajtu. Vedeni emirátu rozhodlo, a v neděli (22/11) to kuvajtský ministr potvrdil v Káhiře svým kuvajstkým hostitelům, že Kuwait Airlines zavedou od prosince pravidelné lety do Šarmu. Kuvajt udržuje přátelské vztahy s režimem prezidenta Sisiho a chce tímto způsobem podpořit egyptskou turistiku, která utrpěla ránu po teroristickém útoku na ruský airbus posledního října na Sinaji.

 

V této souvislosti egyptský ministr cestovního ruchu Hisham Zaazou uvedl, že letos se zřejmě nepodaří překročit hranici devíti milionů zahraničních turistů. Úřady očekávají pokles o 13 procent oproti roku 2014.

 

Zde jenom pro osvěžení několik čísel:

 

  • rok 2010 … 14,7 mil turistů ze zahraničí
  • 2011 … 9,8 mil
  • 2012 … 11,5 mil
  • 2013 … 9,5 mil
  • 2014 … 9,9 mil
  • 2015 … méně než 9 mil ?

 

Největší podíl na poklesu má (pochopitelný) úprk Rusů z Egypta, neboť jde o nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků.

... obr. 1/Tenisové kurty v Šarmu. Lokalita Soho Square.

 

... obr. 2/Orientační mapa Šarmu. Pod názvem Šarm aš Šajch není myšleno jen samotné město, ale destinace zahrnuje oblast vymezenou zhruba písmeny X a Y. Její délka vzdušnou čarou je přibližně 35 km. Tenisový areál, v němž Jaloviec a Šafránek vyhráli čtyřhru, je označen písmenem T.

... obr. 3/Typicky pohled na SOHO Square s proslulou "tančící fontánou". 

Sdělení autora blogu

Ačkoli tento článek byl připraven ke zveřejnění v pondělí 23/11 před polednem, vzhledem k pravidlům publikování na serveru iDNES byl nabídnut čtenářům blogu Nové Pohledy a postřehy v pozdějším termínu. 

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 24.11.2015 8:00 | karma článku: 13,57 | přečteno: 603x