Po epilogu egyptského cyklu kolegy Faltýna

Musím mu veřejně poděkovat, udělal mi radost. Sám jsem se po sedmnácti pobytech u Rudého moře z různých (dominantně zdravotních) důvodů už druhý rok do Egypta nepodíval. Jeho série postřehů – toť pro mne poklad.

 

V jednom díle Martin napsal, zjednodušuji: Do moře ne. Je to jeho svobodné rozhodnutí, má na něj právo, jakákoli kritika je nepatřičná. Je zbytečné psát moudra typu „být u korálového moře a nenahlédnout pod hladinu je jako být v Torontu a nenavštívit CN Tower“. Můžeme jediné. Martinovo rozhodnutí respektovat.

 

Přesto jsem se rozhodl přistoupit k  jedné opovážlivosti. Chvíli jsem o ní přemýšlel, ale pak jsem si řekl, proč ne.

 

Martinův  cyklus mě inspiroval k tomu, abych se znovu pokochal svými egyptskými  fotoúlovky.  Pak jsem zvolil jednu lokalitu, záliv Oriental Bay ležící asi 30 km jižně od hotelu Tulip; ještě před městem Marsa Alam. Odtud jsem vybral  několik záběrů,  abych cestopis pana Faltýna doplnil a ilustroval, jaká tajemství a magickou krásu svět pod hladinou Rudého moře skrývá.

 

Je více důvodů, proč se do Egypta vracet. Toto je jeden z nich.

... obr. 1/I dospělý vypadá jako rybí mládě. Usmívající se mládě. Ježík obecný. Když se přiblíží predátor, dokáže se po nasátí vody až dvakrát zvětšit a vztyčit ostny patrné i na tomto snímku. V mé přítomnosti obranný mechanismus neaktivoval. Zjištění: nejsem predátor. (Foto zde i níže: Autor článku)

... obr. 2/Tenké "jako list papíru". Klipky, neodmyslitelná okrasa  rudomořského korálového akvária. Existuje jich víc než sto druhů, v Egyptě jsem zaznamenal desítku. Patří k nim i tato klipka praporková.

... obr. 3/Platí za rybu, která dokáže být v době hnízdění mimořádně agresivní. Jmenovitě samec. Ostenec zelenavý. Zde detail hlavy. Byl v klidu, hnízdo nestrážil, místo toho řešil, co k večeři.

... obr. 4/Mezi pohádkově zbarvené patří dva z více druhů pomců. Mají honosné označení: císařský (zde) a - ten druhý ... 

... obr. 5/Ten druhý - pomec královský. Který je půvabnější?

... obr. 6/Rychle na snídani a ještě rychleji do zálivu. Vyplatilo se. Ranní pozdrav murény jávské. Není na začátku dne větší radosti.

 

... obr. 7/Nejen ryby, ale také paryby. Třeba trnucha modroskvrnná patřící mezi rejnoky. S jedovatým trnem v ocase. Zde tváří v tvář. I to patří ke kouzlu živého korálového moře.

... obr. 8/Působí sympaticky, ale opatrnost je na místě. Hřbetní a řitní ploutev má jedovaté paprsky. Tady jakoby říkal "Ahoooj. Nebooj". Králičkovec hvězdnatý.

... 9/Bodlok vláknoploutvý. Má své kouzlo - a u ocasu chirurgicky ostré oranžové trny. Tím získává respekt.

... obr. 10/Většina z těch, kdo jezdí k Rudému moři, touží po karetě. Ani já nejsem výjimkou.

... obr. 11/Když dokáže ulamovat korály, co by asi provedla s lidským malíčkem?

... obr. 12/Jako v disco osvětlení. Kanic tmavý. Dravec. Kořist drtí zubními deskami.

... obr. 13/Zde se předvádí akilolo nosatý neboli kněžík ptákozobý.

... 14/Až přechází zrak z té modré. Bodlok žlutoocasý.

 

Toto vše a mnohem, mnohem víc nabízí korálové království. Relax jako žádný jiný, jako nikde jinde. Stačí jen ponořit hlavu a otevřít oči.

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 17.12.2021 19:20 | karma článku: 23,37 | přečteno: 383x