Pikantní pozadí volby nové šéfky UNESCO

V pátek třináctého, ve večerních hodinách SELČ, obletěla svět zpráva, že UNESCO má novou šéfku. Bulharku Irinu Bokovu (1. pád Bokova) vystřídá Francouzka Audrey Azoulay (přechýleně Azoulayová).

 

V pátém kole těsně (30 ku 28) porazila katarského kandidáta Hamada bin Abdulazize al Kawariho.Ve hře byli v předchozích kolech ještě další kandidáti. Například Egypt doufal, že projde jeho želízko v ohni, diplomatka Mošira Chattabová. Ta je pro nás zajímavá tím, že v letech 1990 – 1995 působila jako egyptská velvyslankyně v Praze.

 

Když Chattabová vypadla, podpořil Egypt Azoulayovou. K tomu je nutné dodat dva postřehy. Egypt patří k arabským zemím, které jsou s Katarem na diplomatické válečné stezce kvůli jeho podpoře terorismu. Postavit se za katarského kandidáta tedy nepřicházelo do úvahy. Káhira sdělila že podpoří kandidátku postavenou Francouzi. Pikantní na tom je, že Azoulayová je Židovka (marockého původu). Egypt jako arabský stát tedy podpořil Židovku proti arabskému muslimovi – což mimo jiné dokazuje, že egyptská averze vůči Kataru je hluboká a je míněna vážně.

 

Zde je nutné zmínit ještě jednu zajímavou souvislost. Když v roce 2009 zvítězila současná šéfka UNESCO Bokova, byl jejím vážným protikandidátem Egypťan Farúk Husní, tehdejší ministr kultury. Neměl valnou pověst. Médiím neuniklo jeho prohlášení z roku 2008, že nechá v Egyptě spálit všechny izraelské knihy, které najde v egyptských knihovnách. Za to si vyloužil cejch antisemity. (Po pravdě dodejme, že se později za tento neuvěřitelný výrok omluvil, nicméně negativní názor části světa na svůj způsob myšlení tím nezměnil.)

 

Krátce po zvolení Bokové přišly ze země na Nilu nenávistné hlášky, že vítězství bulharské kandidátky je dílem „židovské lobby“. Tak třeba šéf egyptského svazu spisovatelů Salamuí tehdy pravil:

 

  • Židovská lobby vyvinula mimořádné úsilí a použila ministrova slova, která vytrhla z kontextu.

 

Tentokrát se o žádné židovské lobby v Káhiře zřejmě mluvit nebude, když se Egypt tak ochotně postavil na stranu evropské Židovky proti Arabovi. Z čehož plyne - a můžeme to chápat jako jasný důkaz -, že „židovská karta“ se použije pouze tehdy, kdy se to (nejen) Arabům hodí do krámu.

 

Nelze nezmínit také to, že ani poražený katarský kandidát nemá tak docela čistý štít. Server Jpost.com připomněl, že i on má cejch antisemity. Proti jeho kandidatuře byla vedena kampaň, kterou podpořilo i Centrum Simona Wiesenthala. Důvodem byla skutečnost, že před časem podpořil vydání knihy, která obsahovala antisemitské názory.

 

Člověka přitom maně napadne: to neměl Egypt tehdy a nemá Katar dnes lepšího kandidáta než někoho, kdo je kompromitován antisemitskými postoji?

... Audrey Azoulayová. (Zdroj: Web agentury Reuters)

 

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 14.10.2017 15:05 | karma článku: 26,57 | přečteno: 1330x