Pět perel

Podpořil jsem článkem na internetu návštěvu Svjatlany Cichanouské v ČR. A tedy úsilí tamní demokratické opozice o dosažení něčeho, čemu by každý demokrat, který prožil část života v totalitě, měl říci ano.

 

Úsilí o to, aby Bělorusko bylo nejen formálně nezávislé, ale také opravdu svobodné a opravdu demokratické.

 

Dostalo se mi za to nejedné výtky. A rovněž jsem si přečetl nejednu radu.

 

Vylovme z pokladnice českého internetu několik perel.

 

Perla první:

 

  • Bloud by rád vyrazil do Běloruska porazit tamního Hitlera a dát tam co čela prezidenta, který se nám líbí a kterého my uznáváme. Slušné ovšem je nechat to na Bělorusech.

 

Nikam na východ se nechystám, nikoho tam nechci porazit ani dát do čela státu prezidenta, který se nám líbí. Jde mi jen o to, aby Bělorusové měli možnost sami si vybrat ve volbách svobodných a demokratických – se vším, co k tomu patří. V civilizovaném světě je to právo každého národa. Kdo o to usiluje, má moji podporu.

 

Perla druhá:

 

  • Autore, já bych ponechal Bělorusko Bělorusům, co Vy na to?

 

Já rovněž. Ale všem Bělorusům.  Proto podporuji demokratické hnutí v té zemi. Ono nechat „Bělorusko Bělorusům“ zní sice líbivě, ale je to trochu alibistické. Něco ve stylu „nechme otroky, ať si sami vyřeší své otroctví a nepleťme se jim do toho“.

 

Perla třetí:

 

  • V daném případě se ocitáte na velmi tenkém ledě, nebude-li následovat článek ve stejném duchu, týkající se nedávných katalánských událostí. Měl byste panu předsedovi Senátu doporučit, aby pozval demokraticky zvolené představitele Katalánska. To se ovšem nestane, to je jasné.

 

Nestane, protože jde o dvě zcela odlišné věci. Úsilí o svobodu a demokracii v rámci jednoho státního celku je něco poněkud jiného, než separatistické tendence v té či oné zemi. Můj čistě soukromý názor: Byl jsem proti rozdělení Československa a nesouhlasím ani s oddělením Katalánska od Španělska, Skotska od Spojeného království, Québeku od Kanady. Naproti tomu jsem podpořil nezávislé Slovinsko, Chorvatsko a další státy vzniklé v rámci rozpadu Jugoslávie. Myslím si, že tyto případy je nutné posuzovat individuálně. Čili: doporučení panu Vystrčilovi musí dát ti, kdo chtějí rozbít španělskou monarchii a spatřují ideál ve vzniku nezávislého katalánského státu. Já to nejsem (jakkoli mám Katalánsko rád).

 

Perla čtvrtá:

 

  • Autorovo blbství graduje s každým článkem. Jen čekám, kdy mu začne vadit, že tlapka kurzoru znázorňuje pravou ruku a šipka kurzoru ukazovátko v pravé ruce.

 

Rozumíte této argumentaci ve vztahu k návštěvě paní Cichanouské v ČR? Já ne.

 

Perla pátá:

 

  • Cichanouská rovná sa súčasná demokracia. Scenár vymyslený zahraničnými tajnými službami : osoby a obsadenie, réžia, peniaze, srdcervúce príbehy, mediálna podpora. To všetko pre naivného konzumenta.

 

Analogicky: Lukašenko rovná sa súčasná demokracia. Scenár vymyslený východnými tajnými službami: osoby a obsadenie, réžia, peniaze, srdcervúce príbehy, mediálna podpora. To všetko pre naivného ľavicového konzumenta.

 

Stačí si vybrat.

 

Ale vážně. Svjatlana, nebo Alexandr Grigorjevič? Já volím Svjatlanu.

 

... Bělorusko - to jsme my. (Zdroj: Unsplash.com)

Reakce čtenářů jsou převzaty z Neviditelného psa.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 10.6.2021 17:05 | karma článku: 16,11 | přečteno: 292x