Perlička: Jak se z Vintířova stala provincie

Obec Vintířov na Sokolovsku, něco přes tisíc duší, má za sebou historickou návštěvu. Na Josefa ji navštívil prezident Zeman – a svým výrokem o Turecku rozbouřil diplomatické vlny mezi Prahou a Ankarou.

 

Při setkání s občany řekl, že Turecko je faktickým spojencem Islámského státu, což doložil tím, že „v době, kdy Islámský stát okupoval podstatnou část jak Sýrie, tak Iráku, bylo právě Turecko, které zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu. Konkrétně například vývoz ropy a podobně."

 

Ať tak či onak, sotva byl výrok vyřčen, bylo zřejmé, že ho Turecko nenechá bez odezvy. Následoval protest turecké ambasády v Praze a záhy tureckého ministerstva zahraničí. Text protestu v angličtině je zde:

 

 

O záležitosti informovaly samozřejmě také turecké noviny a jejich weby. Například anglickojazyčný Hürriyet Daily News. Ten napsal, že Zeman při diskusním panelu, který se konal „ve vintířovské provincii“ jeho země, údajně obvinil Turecko … atd. Inkriminovaný text je zde  (i s nezbytnou šipkou):

 

 

Je to jedna z těch perliček, na které kouzlem nechtěného narazíme při surfování po internetu. Obvykle tehdy, jdeme-li ke kořenům.

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 21.3.2019 18:07 | karma článku: 15,07 | přečteno: 357x