Pan prezident by si měl upřesnit znalosti z dějepisu

Věru spoustu toho napovídal prezident Palestinskoarabské autonomie Mahmúd Abbás v neděli 14/1 na zasedání ústřední rady Palestinské osvobozovací organizace (PLO). Řada jeho myšlenek by si zasloužila samostatný komentář.

 

Já se zastavím u jedné. Koho zajímá toto téma víc, v češtině najde příslušný článek na webu Židovský tiskový a informační servis – internetová adresa:

 

http://www.ztis.cz/rubrika/blizky-vychod/clanek/izrael-nema-nic-spolecneho-s-zidy-ani-judaismem-abbas-promluvil-na-setkani-palestinskeho-vedeni

 

 

Abbás zabrousil do anglické historie a pravil, že první, kdo navrhl návrat Židů z Evropy do Svaté země – dávno před Theodorem Herzlem, zakladatelem sionismu – byl v Anglii Oliver Cromwell. Požádal prý Holanďany, kteří měli největší flotilu, aby Židy na svých lodích převáželi do Palestiny, ale tento projekt neuspěl.

 

Jaká je pravda? Cromwell jako zanícený protestantský křesťan znal velice dobře Bibli a její proroctví° týkající se návratu Židů zpět do Země izraelské. Ač se k tomu stavěl názorově pozitivně (věřil této předpovědi), není známo, že by něco takového během své vlády realizoval.

°Jde jmenovitě o 9. verš 60. kapitoly staroizraelského  (judského) proroka Izaiáše: "Na mneť zajisté ostrovové očekávají, a lodi mořské hned zdávna, aby přivedli syny tvé zdaleka, též stříbro své a zlato své s sebou, k slávě Hospodina, Boha tvého a Svatého Izraelského; nebo tě oslaví. (Bible kralická)

 

Známo je ale něco jiného.

 

Krátký citát z Hospodářských novin ze dne 13. 8. 2016, autor Josef Zbořil:

 

  • Byl (Cromwell - LS) si vědom, jak Židé pomohli v ekonomickém rozvoji největšího ekonomického rivala Holandska a tak je po 350 letech, co byli z Anglie vyhnáni (Eduardem I. roku 1290 - LS) vyzval k návratu zpět, pro obnovu ekonomiky zdevastovanou občanskou válkou.

 

Ačkoli Wikipedii obvykle necituji, tentokrát udělám výjimku a nabídnu text z článku „Židé ve Spojeném království“, kde se píše:

 

  • Vznik puritanismu znamenal nový anglický zájem o Židy. Puritány - stoupence militantní odnože kalvinismu - zaujala představa Židů jako strážců jazyka a tradice Starého zákona. Podobné nadšení sdílel i Oliver Cromwell a jeho nástup do čela Anglie počátkem 17. století byl předzvěstí znovupřijetí Židů. Cromwellovi agenti navázali nejprve kontakt se slavným Rabbim Menašem ben Izraelem z Amsterodamu. Ten si za svůj cíl vytyčil návrat Židů do Anglie. Po neúspěšné Whitehallské konferenci z roku 1655 (kde se o návratu Židů jednalo – LS) se Cromwell rozhodl schválit, aby byli Židé přijati zpět mlčky a neoficiálně. Angličtí Židé však Cromwellovy ani Menašeho plány nikterak nepodporovali a z faktu, že byla jejich existence v Londýně odhalena, nadšeni nebyli. Teprve válka Anglie se Španělskem v roce 1656 je přiměla vyjít na světlo, protože tím, že se prohlásili za uprchlé marranos, se mohli vyhnout zabavení majetku, což postihlo nepřátelské Španěly.

 

Tolik jedno upřesnění k poslednímu vystoupení prezidenta Palestinskoarabské autonomie. Není nejpodstatnější, ale o ledasčem vypovídá: palestinským Arabům se do jejich protiizraelské propagandy hodí kde kdo, i Cromwell. Mimochodem celý Abbásův  projev se nesl v podobném duchu a jeho výstupem je několik „perel“. Dvě z nich:

 

  • mírový proces z Oslo je mrtev;
  • Izrael (stát - LS) nemá s židovstvím a judaismem nic společného; je to koloniální projekt.

S tím prvním by se dalo i souhlasit. V tom smyslu, že se současnou palestinskoarabskou reprezentací je mírové narovnání zhola nemožné.

... gestikulující Mahmúd Abbás drží řeč na zasedání PLO v Ramalláhu v neděli 14. ledna 2018. Podle nejnovějších zpráv vůdci autonomie o den později odhlasovali výzvu, aby Palestinskoarabská autonomie suspendovala své uznání Státu Izrael. (Foto: Web listu The New York Times)

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 16.1.2018 8:05 | karma článku: 20,83 | přečteno: 882x