Palec nahoru

Úterý 18. května. Na stadionu Old Trafford skončilo tkání 37. kola anglické Premier League mezi domácím Manchesterem United, jistým vicemistrem, a sestupujícím Fulhamem. Týmy se rozešly smírně 1:1.

 

Při závěrečném děkovném kolečku si dva hráči hostitelských Rudých ďáblů, Paul Pogda a Amad Diallo, vzali velkou vlajku Palestinskoarabské autonomie (zeleno-bílo-černou s rudým klínem) a s tou zdravili diváky.

 

Proč právě tuto vlajku? Co má Palestinskoarabská autonomie (PA) společného s anglickou nejvyšší soutěží, oběma kluby či oběma hráči? První z nich je Francouz, druhý z Pobřeží slonoviny.

 

Zjevně jde o politické gesto. Na Blízkém východě probíhá válečný konflikt mezi dvěma stranami – Hamasem, vládcem Pásma Gazy, a Izraelem – a oba hráči tím zjevně chtěli vyjádřit sympatie jedné z nich. Vybrali si agresora, neboť součástí Palestinskoarabské autonomie je i Pásmo Gazy a jeho vládci zahájili 10. května raketové útoky proti území Státu Izrael.

 

Je to podobné, jako kdyby 2. září 1939 hráči Manchesteru United po zápase Football League First Division s klubem Grimsi Town FC (4:0) běhali po hřišti s vlajkou Německé říše. Tedy poté, co nacistické Německo přepadlo Polsko.

 

Potrestat Pogdu a Diallu ovšem nelze, neboť vlajka Palestinskoarabské autonomie je považována za vlajku státu, podobně jako třeba vlajka izraelská – a státní vlajky jsou na stadionech povoleny.

 

Nehledě k tomu, že za situace, kdy je nejen povoleno, ale naopak podporováno jedno politické gesto (idiotské klekání na podporu politického hnutí BLM) si lze jen obtížně představit trest za jiné politické gesto. Přitom akce obou fotbalistů ničím jiným než politickým gestem nebyla. Že tím gestem podpořili útočníka? To cosi vypovídá o jejich úsudku.

 

Co tedy s tím?

 

Udělat si z jejich politického divadla legraci. To se povedlo izraelskému fotbalistovi Eranu Zahavimu, hráči také jednoho evropského vicemistrovského týmu – nizozemského PSV Eindhoven.

 

Na svém instagramu umístil do sekce Příběhy fotku obou fotbalistů, ovšem vlajku PA nahradil izraelskou a příspěvek doplnil anglický textem (volně přeloženo): Díky chlapci, celý svět oceňuje vaši podporu Izraele.

 

Za tento nápad mu patří palec nahoru.

FOTOODKAZY

Původní foto s vlajkou PA./ZDE

 

Zahaviho reakce./ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 19.5.2021 9:17 | karma článku: 21,00 | přečteno: 379x