Ostudný počin slavného Realu Madrid

Jak úspěšně politizovat kopanou předvedli tento týden v Realu Madrid. Den před sobotním (29/9) derby 7. kola nejvyšší španělské ligy mezi Realem a Atléticem se objevila na stadionu Santiago Bernabéu podivná návštěva.

 

Do španělské metropole přiletěla ikona palestinskoarabské protiizraelské propagandy Ahed Tamimiová. Sedmnáctiletá teenagerka-provokatérka byla v Izraeli odsouzena k osmiměsíčnímu vězení poté, co fyzicky napadla dvojici izraelských vojáků ve službě. Incident její matka natočila na mobilní telefon a sdílela na sociálních sítích jako součást protiizraelské kampaně.

 

Ve Španělsku se Ahed spolu se členy své rodiny zúčastnila v tomto týdnu několika „politických a společenských akcí“, jak píše web tamních sportovních novin Marca.  (Tamimi se encuentra esta semana junto a su familia en Espana, donde ha participado en varios actos políticos y sociales.)

 

Kromě toho byla pozvána do slavného madridského fotbalového stánku Santiago Bernabéu, kde ji neméně slavný Emilio Butragueňo (někdejší útočník Realu 1984-1995) přijal jako váženou osobu a předal jí dres „Bílého baletu“ s jejím jménem a číslem devět.

 

Abychom pochopili absurdnost a skandálnost takového počinu, který nemá ve sportu co dělat, připomeňme slova Ahed krátce poté, co byla propuštěna z vězení:

 

  • Ať už jsou to útoky nožem nebo sebevražedné atentáty nebo házení kamení, každý musí udělat něco, aby se naše poselství dostalo k těm, kdo chtějí osvobodit Palestinu. (Web ČT24, 29. 7. 2018)

 

A takovému člověku, podporujícímu vraždění nevinných lidí, Butragueňo, potažmo Real Madrid, vzdává poctu.

 

Reakce izraelské strany na sebe nenechala dlouho čekat. Mluvčí jeruzalémského ministerstva zahraničí Emmanuel Nachšon na svém Twitteru uvedl:

 

Hanebnost! Real Madrid přijímá teroristku, která podněcují nenávist a násilí. Co to má co do činění s hodnotami fotbalu?!?

 

Přesně o tom to je – o principu. A také o zbytečné, nesmyslné a prestiži vynikajícího klubu škodící politizaci sportu. Real Madrid si dal tímto prapodivným počinem neuvěřitelné hloupý vlastní gól. I když derby s Atléticem skončilo v sobotu večer bez branek.

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 30.9.2018 9:15 | karma článku: 37,51 | přečteno: 1595x