Odvolací slyšení Naamy: Odloženo

Všichni, kdo sledují kauzu v Rusku vězněné Izraelky Naamy Issacharové (za necelých 10 gramů konopí 7 a půl roku vězení) byli 12/12 od rána jako na trní. Po 13. hodině SEČ se objevila první zpráva.

 

Přinesl ji web Jpost.com. Slyšení odloženo. O týden. Údajně na žádost Naamy. Nechtěla se jednání zúčastnit na dálku prostřednictvím videokonference. Chce být přítomna v soudní síni.

 

Zpráva také říká, že Naama neobdržela žádný překlad, takže vlastně neví, co se kolem jejího případu děje.

 

Neuvěřitelné. (Doplnění: Později bylo upřesněno, že jde o problém související se srozumitelností překladu během videokonference.)

 

Ať tak či onak, celý tento absurdní případ se o další týden posunuje. Kdyby náš svět fungoval normálně, kdyby Rusko fungovalo normálně, museli by všichni  zainteresovaní se zdravým rozumem v hlavě uznat, že těch více než sedm měsíců v ruském kriminále je dostatečný trest za drobnou lidskou chybu – 9,6 gramu konopí v odbaveném zavazadle v cizí zemi, k němuž při přestupu v Moskvě na jiné letadlo mířící do její vlasti neměla přístup a tudíž nemohla nic „pašovat“ (v tom slova smyslu, jak tomu při skutečných drogových zločinech rozumíme).

 

Jenomže – náš svět nefunguje normálně, Rusko nefunguje normálně a Putin si s případnou milostí dává na čas. A Naama tráví týden co týden, měsíc co měsíc za katrem.

 

Jako oběť postsovětského režimu, který z ní udělal předmět vydírání. Doufal, že udělení extrémního trestu přiměje Izrael, aby Naamu vyměnil za ruského občana Alexeje Burkova, který byl v Izraeli zadržen na základě mezinárodního zatykače vydaného na žádost USA a tam byl také transportován.

 

V podobných případech si vždycky říkám, kdo se dopouští horšího zločinu. Jestli Naama, která měla ve svém zavazadle v nákladovém prostoru 9,6 g konopí, nebo kremelský režim, který v zásadě nevinnou mladou cizinku drží za mřížemi na základě zvráceného justičního výroku.

 

Čeho se Naama vůči ruskému státu dopustila? Vůbec ničeho. Přiletěla z Dillí, neopustila letiště a chystala se odletět dalším spojem do Tel Avivu. Jakou míru společenské nebezpečnosti pro ruský stát představovalo 9,6 g konopí v jejím odbaveném zavazadle?

 

Absolutně žádnou.

 

Věřme, že za týden budeme mít příznivější zprávu.

Naama v uniformě během vojenské služby. V hodnosti seržanta./ZDE

Unikátní záběr Naamy za mřížemi během soudního slyšení (videokonference)./ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 12.12.2019 14:10 | karma článku: 9,69 | přečteno: 171x