Odpuštění

V těchto dnech a hodinách vzpomínáme na kolegu blogera Jana Jílka, o jehož odchodu nás informoval Tom Vodvářka. Hodně je v této souvislosti zmiňováno odpuštění.

 

Minulý týden jsem byl v Táboře. Smutný důvod: poslední rozloučení s člověkem, který v mém životě hodně znamenal. Strýc Adolf. Dožil se požehnaného věku 96 let. Dlouhá léta působil jako evangelický farář. Protože ale zastával v jistých záležitostech biblické postoje, musel službu duchovního v evangelické církvi opustit, přijmout civilní zaměstnání – a později sloužil jako kazatel evangelia v jedné z menších protestantsko - evangelikálních denominací. Byl to on, kdo stál u klíčových okamžiků mého duchovního života.

 

Na jeho parte čteme tato slova:  Loučí se s námi i vámi s velkou vděčností za vaši lásku a s prosbou za odpuštění …

 

Zažil jsem – na přelomu předteenagerovského a teenagerovského období svého života (konec 60. let) – v západních Čechách velké stěhování řady rodin do Spolkové republiky. Všichni se před odjezdem na společném shromáždění konaném v jejich církevním společenství loučili stejně: s upřímnou prosbou o odpuštění, pokud někomu ublížili.

 

Stejně to cítil i Jan Jílek   Ve svém posledním blogu to vyjádřil jasnými slovy:  Jak jsem si tak rozjímal, přišel jsem na to, že je dobré najít, vyhledat lidi, kterým jsem v životě ublížil a odprosit je a požádat za odpuštění.

 

O to jde: odejít z prostředí, v němž člověk působil – a sotva kdo žije jen sám pro sebe na pustém ostrově – usmířen. S blízkými, bližními. A především s Bohem.

 

Proto měl strýc Adolf na svém smutečním oznámení onu ne obvyklou prosbu, proto se ti, kdo odcházeli do jiné země, loučili podobnými slovy, proto o odpuštění čteme i v posledním článku Jana Jílka.

 

Je to velice důležité: odejít s nezatíženým svědomím.

 

K tomuto poznání může dojít jen duchovně vyzrálá osobnost – takovou byl můj strýc Adolf, stejně jako ti, které jsem slyšel žádat o odpuštění před odchodem z republiky, a také Jan Jílek. Těmto lidem mimořádně záleží na usmíření, je to pro ně priorita a jsou pro ni ochotni hodně udělat. Jak napsal kolega Jílek:  Přišel jsem na fakt, že aby člověk uměl odpustit, musí napřed umět o odpuštění poprosit a pak se naučí odpouštět, a tím pádem najednou zjistí, že žije v míru se sebou a s druhými.

 

Na tuto záležitost lze ale pohlížet i optikou Modlitby Páně:  A odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme viníkům našim.

 

Budeme-li odpouštět my, bude odpuštěno i nám.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 5.7.2019 15:05 | karma článku: 27,30 | přečteno: 684x