Odpověď na důležitou otázku

Připravované uplatnění izraelské suverenity nad části Teritorií (Judeje a Samaří) vyvolalo v Izraeli i ve světě řadu otázek. Na klíčovou z nich odpověděl v minulých dnech premiér Netanjahu.

 

Bylo to v rámci rozhovorů pro noviny Israel Hayom a Makor Rišon.

 

Jde o to, a zmínili to i někteří publicisté u nás, jaké občanství budou míst palestinští Arabové, kteří se po připojení ocitnou na území pod izraelskou suverenitou. Izraelské? Netanjahu odpovídá: Nikoli.

 

A doplňuje, že města a vesnice v oblasti Jordánského údolí budou palestinskými enklávami pod správou Palestinskoarabské autonomie, ale pod bezpečnostní kontrolou Izraele.

 

Uvádím to proto, že v této záležitosti nebylo dosud zcela jasno. Nyní je tedy zřejmé, jak to bude. Palestinským Arabům nelze než doporučit, aby to vzali na vědomí – a respektovali. Není důvod, aby měli izraelské občanství, když mají vlastní arabskou samosprávu.

 

A izraelská bezpečnostní kontrola? Nemá alternativu. Není těžké si představit, jak by se situace v této části regionu vyvíjela bez ní. Pásmo Gazy je dostatečně odstrašujícím příkladem.

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 29.5.2020 19:40 | karma článku: 19,12 | přečteno: 368x