Odklad olympiády už není tabu

Bylo zrušeno fotbalové Euro 2020, Eurovize, MS v hokeji, festival v Glastonbury, bezpočet dalších mezinárodních akcí kontinentálních i světových. Zbývá dořešit tu nejdůležitější, nejmasovější. Letní olympiádu.

 

V kontextu toho, co se v souvislosti s nemocí COVID-19 v tuzemsku, Evropě a jinde ve světě děje se nelze nezabývat otázkou: neměly by se Hry 2020, když ne zrušit (to jistě ne), tak odložit? Je reálné počítat s tím, že 24. července bude na Novém národním stadionu v Tokiu zapálen olympijský oheň a vztyčena vlajka s pěti kruhy?

 

Na první pohled to vypadá tak, že – jelikož do zahájení LOH zbývají čtyři měsíce - je relativně dost času na zásadní rozhodnutí, ale to je pouze klamné zdání. Dáme-li si do souvislosti údaje na časové ose zahrnující první výskyt koronaviru ve Wu-chanu, současnou situaci tamtéž a v ČLR celkově, vývoj epidemie (posléze pandemie) mimo kontinentální Čínu včetně aktuálního stavu v Evropě a dobu, která do zahájení olympijského svátku zbývá, vychází nám … ale co vlastně? Asi jak komu.

 

Mně vychází: pořádat Hry za současné situace by byla čirá pošetilost a trestuhodný hazard v jednom. Myslíte si to také? To samozřejmě není podstatné, na vašem ani mém názoru nesejde. Důležité je, jak se k této přelomové výzvě doby, k tomuto prokletí postaví činovníci Mezinárodního olympijského výboru.

 

A těm se dosud do zásadního rozhodnutí dvakrát nechtělo. Že by se olympiáda měla zrušit (krajní varianta)? Ani slyšet!

 

První náznak změny jsme zaznamenali v neděli 22. března. Je to den, který vejde do dějin této pandemie mimo jiné tím, že v ČR byl překonán počet jednoho tisíce nakažených a zaevidováno první úmrtí. Téhož dne vydal MOV zprávu, že jeho výkonná rada sice i nadále zastává názor, že „zrušení her by žádný problém nevyřešilo a nikomu by nepomohlo“ a tudíž „není toto téma na stole“, nicméně nyní se bude jednat o „simulaci variant odložení her“, přičemž definitivní rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů.

 

Jinými slovy MOV připouští, že Hry 2020 nemusejí začít 24. července – a soudě z vývoje pandemie koronaviru ani nezačnou. Prokletí nemoci COVID-19 dostihlo i olympiádu. Nebude to první ani poslední odložená obří sportovní akce, byť ze všech největší. Je nutné to v pokoře přijmout a soustředit se na optimální náhradní termín.

 

Píšu to tak, jako by už bylo o odložení OH rozhodnuto. Možná jsem moc daleko „před letadlem“, ale upřímně: mají kompetentní představitelé MOV jinou možnost?

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 22.3.2020 22:22 | karma článku: 7,81 | přečteno: 148x