Odešla vdova po prvním astronautovi

V pondělí (17/12) večer přišla z Izraele smutná zpráva. Ve věku pouhých 54 let prohrála boj s rakovinou Rona Ramonová, vdova po prvním izraelském astronautovi Ilanu Ramonovi.

 

Rodina neměla o těžký úděl nouzi. Ilan zahynul na začátku února 2003 při tragédii raketoplánu Columbia. Jejich syn Asaf byl také jako  otec vojenským pilotem. Přišel o život v roce 2009 při nehodě v rámci leteckého výcviku. A nyní si smrt vyhlédla manželku a matku.

 

Jak řekl izraelský prezident Rivlin: Ilan a Ramon se dotýkali nebe, Rona se dotkla našich srdcí.

 

Ilan Ramon měl u sebe během osudové výpravy do vesmíru kopii kresby pražského židovského chlapce Petra Ginze nazvanou „Měsíční krajina“. Talentovaný a inteligentní hoch zahynul v nacistickém koncentračním táboře. Na konci září 1944.

 

Mise Columbie s izraelským astronautem tak měla i svoji českou stopu. Proto nám jsou Ramonovi o něco víc blízcí – a vlastně také proto tímto textem připomínám jejich památku.

 

Nedaleko jihoizraelského Eilatu je před dokončením nové mezinárodní letiště. Ve svém názvu bude mít nově jména všech tří členů rodiny: Ilana, Asafa a Rony. Je to pocta, která náleží jen výjimečným lidem.

 

Když jsem se před patnácti lety dozvěděl o tragickém konci letu Columbie, napsal jsem vzpomínkovou báseň. Tou bych chtěl dnes vzdát úctu nejen Ilanovi, ale celé jeho rodině.

 

Pocta Ilanu Ramonovi (2003)

 

Svět uchvácen byl činem tím,

jenž zmar i život připomněl.

Pak náhle k zemi stoupal dým.

A národ hrůzou oněměl …

 

 

Než opustil pozemskou tíž,

nad vlastí otců držel stráž.

Tvůrci i smrti o krok blíž.

Daň života on platil dráž.

 

 

Slib Izraele zemí zní,

pro jméno z rodu Ramonů.

Přidá jej k poctě poslední:

Čas nesmí stáhnout oponu!

 

FOTOODKAZ

Rona a Asaf Ramonovi při vzpomínkové ceremonii na zahynulého Ilana (2003). (Zdroj: Web novin Haaretz).  KLIKNĚTE ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 17.12.2018 18:20 | karma článku: 18,71 | přečteno: 477x