Obrázky z procházky

„Kolumbus kvůli tomu musel plout až na druhou stranu zeměkoule a my máme Nový Svět tady,“ zvolala na mě neznámá návštěvnice Prahy, když jsem ve stejnojmenné uličce na Hradčanech fotil kouzla této romantické části metropole.

 

Byla sobota dvanáctého listopadu, zvolna se zvedala hustá mlha a já přemýšlel, co rychle odpovědět. „A to tam ještě mířil omylem,“ napadlo mě. Oba jsme se zasmáli a já spěchal za  rodinou.

 

Třígenerační procházka – vzácná to chvíle, neboť jsme se v této sestavě sešli po necelém půl roce, naposledy v červnu na promoci vnučky – začala v tramvaji č. 22, která nás napříč Stověžatou odvezla na Brusnici. Odtud jsem se vydali po svých – a ostatní vyprávění najdete pod obrázky. (Jejich zdroj: Autor článku nebo jeho archiv.)

 

PROLOG

Protože tato fotokolekce bude tak trochu i o pokrmu našem vezdejším – ano, inspiroval jsem se u jiných blogerů, tak proč to nezkusit  - začnu  už pátkem 11. 11. a návštěvou restaurace s japonskými, thajskými a čínskými specialitami.

 

... obr. 1/Zvolil jsem thajskou kuchyni. Žluté kari  s kuřecím a nudlemi. Dobré to bylo.

 

NOVÝ SVĚT, U MAGISTRA KELLEYHO

 

... obr. 2/Od zastávky Brusnice vede cesta k těmto schodům. Na jejich konci začíná malebné zákoutí Hradčan - Nový Svět. Menší než Kolumbův, ale náš.

 

... obr. 3/Romantický minihotel. Ne, nejsme na Moravě v rožnovském skanzenu, ale v hlavním městě Praze.

 

... obr. 4/ Jako zrcadlo. Hladina studny na podzim.

 

... obr. 5/Pozornému fotografovi neunikne ani toto dílo přírody.  Kolik práce se sítí pavouk má a jak snadné je pro člověka ji zničit.

 

... obr. 6/Stylová výzdoba na fasádě.

 

... obr. 7/Fragment architektury Nového Světa.

 

... obr. 8/Nový Svět a jedna z jeho podob.

 

... obr. 9/Hned vedle můžeme obdivovat zase tuto krásu.

 

... obr. 10/Člověk se tu může i dovzdělat.

 

... obr. 11/A jsme na Hradčanském náměstí. Tolik lidí že by mělo zájem o návštěvu hradního areálu? Ochotných vystát tu frontu?  Neměl jsem dojem, že by to chtěli vzdát.

 

... obr. 12. To není okno vězeňské cely, ale pohled z WC hluboko ve sklepení jedné z hradčanských kaváren. Vede k němu 77 schodů - a stejný počet zase nahoru. Za situace, kdy vystát frontu, aby mohl jít člověk na toaletu  vedle katedrály by mohlo  znamenat, že dojde k nepříjemné nehodě, bylo i těch sedmasedmdesát příkrých schodů dobrých. I když moje žena, která je po dvojité operaci těžké fraktury dolní končetiny, musela překonat sama sebe.

 

... obr. 13/Vzpomínáte na magistra Kelleyho z filmu Císařův pekař? Žil v tomto domě poblíž Nerudovy ulice, kde byla na jeho počest zřízena alchymistická hospůdka. Vešli jsme - a nelitovali.

 

... obr. 14/V průchodu něco z trochu jiného oboru.

 

... obr. 15/A pak už nás čekaly jen samé neobvyklosti.

 

... obr. 16/Třeba takovýto nápoj. Drink se  podává v chemických baňkách a pije se skleněným brčkem.

 

obr. 17/Na vše dohlíží Arcimboldův Rudolf II. 

 

... obr. 18/Pohled na strop. Spletenec potrubí vede z půdní laboratoře, kde se vyrábí, jak jsme byli poučení,  nejrůznější životadárné elixíry.

 

... obr. 19/Já jsem zvolil  koktejl "Tři Alchymisté". Zde piji.

 

... obr. 20/A zde ukazuji z čeho se pije. Baňka a skleněné brčko. To snad ekoaktivistům nevadí.

 

... obr. 21/Je libo bentley? Libo by bylo, ale my jsme mířili  na zastávku tramvaje.

 

... obr. 22/Průčelí ambasády USA. S jasným poselstvím.

 

... obr. 23/Kdykoli jdu kolem tohoto kostela Panny Marie Vítězné, vzpomenu si, že svatostánek postavili pro sebe v letech 1611 až 1613 němečtí luteráni. Po Bílé hoře byli vypuzeni a kostel získala katolická církev, která ho drží dosud. A láká v něm na náboženskou atrakci zvanou Pražské Jezulátko.

 

EPILOG

Dobrým jídle jsme začali a dobrým jídlem skončíme. Po několikakilometrovém  pochodu se zastávkou u alchymistů člověku vyhládne, a tak jsme zamířili do jedné pizzerie ve Strašnicích. Skvělá tečka za vydařeným rodinným výletem.

 

... obr. 24/Byl den po martinských hodech, nicméně konfitovaná kachna se ještě našla. Klasika: s červeným a dvěma druhy knedlíků. Prý byla skvělá.

 

... obr. 25/Což nemohu posoudit, protože jsem vyznavačem italských těstovin. Zde bramborové gnocchi s vepřovou panenkou, hříbky, šalotkou, smetanou a parmezánem. To co  vidíte na talíři nemělo chybu.

 

...  obr. 26/Byli mezi námi ovšem tací, kteří si dali tatarák.  Aby ne, když byl z jihoamerického hovězího. Vypadal úžasně a právě tak chutnal.

 

Děkuji za pozornost a za váš čas.

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 14.11.2022 0:40 | karma článku: 14,00 | přečteno: 204x