Oběť totalitního režimu

Obával jsem se tragického konce. V případě  ženy, která se v Íránu polila benzinem a zapálila. Na protest proti trestu půlročního vězení, který jí hrozil za to, že se v přestrojení za muže pokusila navštívila fotbalové utkání.

 

Jako žena neměla šanci se do ochozů dostat. Protože islámský totalitní režim v Íránu si osobuje právo rozhodovat o tom, kdo smí a nesmí navštěvovat mužská fotbalová utkání. Přesněji: osobuje si právo zakazovat ženám chodit na fotbal mužů.

 

Zmíněná mladá žena - média píší, že jí bylo devětadvacet a uvádějí ji pod jménem Sára (Sahar, případně pod pseudonymem Blue Girl)) – byla zatčena letos k březnu, když chtěla jít v Teheránu na jeden zápas asijské Ligy mistrů. Byla umístěna do vazby, později propuštěna na kauci – a když si šla 1. září na státní zastupitelství pro svůj mobilní telefon, předtím zabavený, dozvěděla se, že bude odsouzena na šest měsíců.

 

Vzápětí se stala lidskou pochodní . Popálena byla na 90 procentech těla – a v úterý 10. září jsme se dozvěděli, že zemřela.

... web listu The Indian Express  informuje 10. září 2019 o smrti "Modré dívky".

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 10.9.2019 15:55 | karma článku: 18,14 | přečteno: 387x