O opravdovém štěstí v nejhorším neštěstí

Příběh chlapce, který přežil svou smrt, nás vrací do indické Bombaje  roku 2008. Tehdy byl svět šokován sérií útoků pákistánských islamistických teroristů proti nevinným civilistům. Děsivá bilance: 166 mrtvých, na 300 zraněných.

 

Jeden z útoků směřoval na židovské ortodoxní centrum Chabad House, kde tehdy zahynuli, kromě čtyř dalších, manželé Holtzbergovi (obr.3), kteří stáli v jeho čele – rabbi Gavriel Noach a jeho žena Rivkah. V domě s nimi byl i dvouletý syn Moše. Toho svojí duchapřítomností zachránila jeho indická chůva Sandra Samuelová (obr.  2). Byla za to oceněna – jednak medailí Mezinárodní nadace Raoula Wallenberga, jednak čestným občanstvím Izraele s právem trvalého pobytu.

 

Píšeme rok 2018 a mnozí kolem nás na „indické 11. září“ pozapomněli. Příležitost oživit si tehdejší hrůzu a vzdát v duchu poctu tehdejším obětem teroru spáchaným v Alláhově jménu se naskytla nyní, kdy je státní návštěvě Indie izraelský premiér Netanjahu. Spolu s ním přicestoval i zachráněný a o deset let starší Moše Holtzberg. I s někdejší chůvou Sandrou.

 

V centru Chabad House, kde k masakru došlo, odhalil premiér Netanjahu památník věnovaný všem (nejen židovským) obětem, které tehdy v Bombaji přišly o život. Přítomnost Mošeho je symbolem naděje. Důkazem, že i v těch nejkrutějších okamžicích života, v nejtemnějším údolí stínu smrti je možné doufat v existenci plápolajícího parsek života. V příběhu malého chlapce nebyl myslitelný bez moudrosti, ale především nebetyčné odvahy chůvy Sandry.

 

Je mi ctí její připomenout statečnost této ženy, která dokládá pravdivost moudrosti zapsané v Talmudu:

 

  • Když někdo zachrání jediný život, jako by zachránil celý svět.

... obr. 1/Takto informoval o bombajském masakru web BT.com.

 

... obr. 2/Sandra Samuelová s malým Mošem. (Zdroj: Web novin The Telegraph)

 

... obr. 3/Rodiče Mošeho zavraždění teroristy. (Zdroj: Chabad.org)

 

... obr. 4/Indie těchto dnů. Tamní premiér Narénda Módí objímá Mošeho, který přiletěl do země poprvé od hrůzných událostí. Vpravo  od  nich Benjamin Netanjahu. (Zdroj: Ynetnews)

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 16.1.2018 15:05 | karma článku: 13,22 | přečteno: 271x