Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O jednom omylu aneb Kolik Čechů udělalo totéž?

Vyskytují se na blogu lidé, ať už v diskusi či mezi samotnými autory, kteří nevím jak přišli na to, že nevěnuji dostatečnou přípravu tématu, jemuž se chci věnovat. Že tedy píšu bez znalosti dané problematiky.

 

Je to jejich hluboký, politováníhodný omyl.

 

Přípravě a ověřování faktů věnuji v případech, kdy je to potřebné, tolik času (často i hodiny), že tím do jisté míry „trpí“ můj soukromý život. V tom smyslu, že „příliš dlouho sedím u PC“. Není to tak, že bych zapnul computer, rychle napsal článek, uložil na internet – a šel dělat něco jiného. (Málo platné, blogy obvykle nevznikají kdesi „v redakci“, ale za plného domácího provozu.)

 

Radit mi, že bych měl daná témata více „studovat“ je irelevantní; jednak je mám nastudovaná dostatečně a především: věnovat víc času činnosti blogera už není možné. Ledaže by měl den alespoň 30 hodin.

 

Jeden příklad - souvisí s nedávnou „řeckou“ polemikou mezi mnou a kolegyní Katerinou K. Jako téma č. 1 jsem ve čtvrtek 24/1 vnímal dvojotázku, zda bude řecký parlament hlasovat o loňské dohodě z Prespy, a pokud ano, jak řečtí zákonodárci rozhodnou. Přál jsem si, aby ujednání o názvu „Severní Makedonie“ podpořili, leč hlasování bylo odsunuto na dnešní (pátek 25/1) odpoledne, jak jsem se dozvěděl na webu agentury ANA-MPA (Athens News Agency - Macedonian Press Agency). Budu napjatě čekat, jak to celé dopadne.

 

Co tím chci říci? Že jsem šel k pramenům. Našel jsem si na webu nejen onu agenturu, ale internetové stránky dalších řeckých a (stále ještě) makedonských, příště už možná severomakedonských médii. A průběžně sledoval vývoj v Aténách – až do okamžiku, kdy bylo rozhodnuto o odkladu hlasování na pátek (aby se mohli vystřídat všichni řečníci, jak jsem pochopil).

 

A teď se ptám:  Kolik Čechů udělalo ve čtvrtek odpoledne to samé?  Kolik z nich se zajímalo tímto způsobem, takto podrobně, o jedno klíčové hlasování v jedné členské zemi EU, které může znamenat buď uklidnění situace na jihu kontinentu, anebo novou eskalaci napětí? Troufnu si tvrdit, že velice málo.

 

Byl jsem jeden z hrstky, tím jsem si jist. Mimochodem se stejnou pozorností jsem loni sledoval makedonské referendum v dané záležitosti. Přímo na makedonských serverech. Kolik Čechů toto referendum zajímalo? A kolik mu věnovalo alespoň poloviční pozornost?

 

A pak se najde někdo (těch lidí je víc), kdo mě vůbec nezná, není seznámen s mým stylem práce na blogu, a do veřejného prostoru vyhlásí, že píšu o věcech, o kterých nic nevím (řečeno stručně). A jiní se k tomu rádi přidají.

 

Jeden z takových mě tady (v diskusi – teď se přesunul na Neviditelného psa) opakovaně urážel, že mám ruce rychlejší než mozek. Musím použít biblické parafráze: Pane, odpusť mu, neboť neví, o čem mluví.

 

Paní Katerina K. napsala ve čtvrtek 24/1 večer smířlivý článek („Buďte rádi, že můžete psát do blogu“), který můžeme považovat za ukončení polemiky. Považuji ovšem za nutné podotknout, že nemám sebemenší problém s tím, že paní Katerina je původem Řekyně. Mám kamaráda, jehož manželka pochází ze stejné řecké emigrace – a vše je OK. Možná paní Katerina ani není „zavilá nacionalistka“ - pouze ve svých vyjádřeních takovým dojmem působí, neboť její reakce na můj dobře promyšlený a připravený původní článek („Řecko: Další zklamání“) zavdala důvod si to myslet. Samozřejmě že není ani „oficiální“ zástupkyní řeckého národa zde na blogu, jak jsem napsal (bez toho oficiální) – byla to nadsázka. Asi v tom smyslu, že když se kdokoli z nás vydá do ciziny a místní zjistí, kdo jsme, budou mít přirozenou tendenci posuzovat podle našeho chování charakter celého národa. (Když v zemi A bude v destinaci B sto příslušníků národa C, a všichni budou večer co večer opilí jak carští důstojníci, vznikne dojem, že národ C je národem opilců.) Jsme tedy svým způsobem „vyslanci“ svého národa. A to je do velké míry zavazující. Čím méně nás (Čechů, Řeků …) v daném prostředí je, o to více (je to zavazující).

 

Píšu to takto také proto, že jeden z diskutujících na internetu k mým názorům obsaženým v článku „Řecko: Další zklamání“ napsal níže uvedenou reakci. Podotýkám, že z jeho příjmení je více než zřejmý řecký původ.

 

  • Vážený pane, Řekové nejsou zvyklí držet celej život hubu a krok jako Češi, říkají své názory nahlas, EU Řecko potřebuje, má přístup k moři a největší námořní flotilu světa, Češi se svými starými bolševiky a práskači jen půlku ČEZu a pár dálnic, můžou ze spolku v pohodě vypadnout, nebudou nikomu scházet. ,Pokud s nimi máte nějaký problém, tak tam nelezte jako kobylky, ročně 350 000; máte teď Krym a Čínu na rekreaci.

 

Jistě, jedna vlaštovka jaro nedělá. Na druhou stranu ale: dvě reakce od Řeků na můj text a obě formulované tak, že nemohou nevyvolat dojem, že mnozí Řekové jsou zavilí nacionalisté. Není to zvláštní?

 

A teď už jen: Howgh.

 

... ilustrační foto/pixabay

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 25.1.2019 10:45 | karma článku: 21,67 | přečteno: 812x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Omyly hlavního žalobce Mezinárodního trestního soudu

Karim Khan, hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC), požaduje vydání zatykačů nejen na pohlaváry teroristické organizace Hamas, ale i na dva představitele bránícího se Izraele.

27.5.2024 v 16:02 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Izrael: Nejvyšší fotbalová liga ve stínu agrese

V sobotu 25. května 2024 večer skončil v Izraeli aktuální ročník nejvyšší fotbalové ligy. V tomto článku nabízím stručné shrnutí.

26.5.2024 v 18:39 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Homosexualita a vztah katolické a koptské církve

Vypadalo to na velké porozumění. V květnu 2023 zavítal egyptský koptský papež Tawadros II. do Vatikánu, kde ho přijal František, papež římskokatolický.

26.5.2024 v 9:46 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Pásmo Gazy: K situaci kolem přechodu Rafah

Jedním z bodů protiizraelského verdiktu Mezinárodního soudního dvora (ICJ) ze dne 24. května 2024 je požadavek, aby Izrael udržoval otevřený přechod Rafah pro potřeby humanitární pomoci.

25.5.2024 v 11:59 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Mezinárodní soudní dvůr: K nejnovějšímu protiizraelskému verdiktu

Je duben 1945 a ve švýcarské Ženevě zasedá pomyslný Světový soud národů. Na žádost jednoho z asijských spojenců nacistického Německa nařizuje Sovětskému svazu zastavit Berlínskou operaci.

24.5.2024 v 22:12 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Soud rozhodne v kauze Stehlíkové. Hrad ji žaluje za výroky o Zemanově zdraví

28. května 2024  8:49

Soud rozhodne o žalobě bývalého prezidenta Miloše Zemana na lékařku Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím...

Devět mrtvých kvůli ohni. Před soudem stojí ředitel domova pro mentálně postižené

28. května 2024  7:41,  aktualizováno  8:44

Okresní soud v Chomutově začal projednávat případ tragického požáru v domově pro mentálně postižené...

Premiér Fiala se vyjádří k setkání s evropskými lídry o bezpečnosti

28. května 2024  8:40

Předseda vlády Petr Fiala se vyjádří k večernímu setkání s premiéry Dánska a Lotyšska, premiérkou...

Měla vláda právo zmrazit soudcům platy? Stížnosti projednal Ústavní soud

28. května 2024  8:39

Ústavní soud v úterý dopoledne postupně vyhlásí tři nálezy, které se budou věnovat zásahům do...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 4844
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 828x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal