O jedné vydařené premiéře

Češi vyslali na premiérovou judistickou Grand Prix do Tel Avivu pouze jednoho borce – Jaromíra Musila v kategorii do 81 kg. Pro hostitelskou zemi to byl ovšem podnik snů.

 

Grand Prix Tel Aviv 2019 otevřela letošní mezinárodní judistickou sezonu. Pokračovat bude v únoru dvěma grandslamy – v Paříži a Düsseldorfu. Na obou se očekává hojnější česká účast. A ovšem také izraelská. Tato judisticky silná země vyšle do Paříže (9. až 10. 2.) osm judistů a pět judistek. Pikantní je, že ve francouzské metropoli budou zastoupeni i borci z několika muslimských zemí, které zaujímají odmítavý postoj ke Státu Izrael a obvykle odmítají s jeho sportovci soupeřit. Budeme něčeho takového svědky i ve Francii? Těch zemí je několik: Alžírsko, Írán, Kuvajt, Libanon, Katar, Saúdská Arábie a Emiráty. Nechme se překvapit, jak bude vypadat vylučovací pavouk.

 

Jak již řečeno, judistická Grand Prix v Tel Avivu se konala vůbec poprvé. Jaromír Musil bojoval v poolu D s právem přímého postupu do 2. kola. V něm se utkal se Španělem Solanou, byl dvakrát napomínán (2x shido) a soupeři posléze podlehl na wazari. Tím Jaromírovo účinkování v Tel Avivu skončilo.

 

Izraelci vytvořili mimořádně silnou výpravu: 23 judistů, 19 judistek. Samotný počet ale nemusí nic znamenat; důležitější je schopnost porážet soupeře. To se borcům hostitelské země podařilo. Získali 4 zlaté, 2 stříbrné a 1 bronzovou medaili. V medailovém pořadí národů se umístili na nejvyšší příčce (obr. 1). Lepší premiéru si sotva mohli přát.

 

... obr. 1/Zdroj: Web IJF.

 

Zlato získali ti, kdo v judistické světě něco znamenají. Or Sasson (+100 kg), Sagi Muki (81 kg), Timna Nelsonová Levyová (57 kg) a Šira Rišonyová (48 kg). Setkáme se s nimi i v Paříži; oba muži mohou být soupeři českých borců – Krpálka a Musila.

 

Telavivská Grand Prix se konala 24. až 26. ledna v Drive In Aréně (viz fotoodkaz). Zúčastnilo se jí 53 zemí, z arabského světa ovšem ani jedna, ač byly pozvány. Škoda.

 

FOTOODKAZ: DRIVE IN ARENA V TEL AVIVU

(Zdroj: Sportpalace.co.il)   KLIKNĚTE ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 29.1.2019 11:50 | karma článku: 13,55 | přečteno: 294x