O co ho měla připravit nenávist muslimů

V neděli 15. září končí v Londýně mistrovství světa v paralympijském plavání. Akce je zajímavá ze dvou důvodů: jde o kvalifikaci na paralympiádu 2020 a především – šampionát se v britské metropoli vůbec konat neměl.

 

Původně byl totiž ve sportovním kalendáři uveden Kuching v Malajsii s termínem 29. července až 4. srpna 2019. Jenomže nastal problém. Malajsie je muslimská země a její představitelé si postavili hlavu: postižené sportovce z Izraele do země nepustí (neudělí jim víza). Z politických důvodů a kvůli zakořeněné protiizraelské nenávisti.

 

Něco takového je samozřejmě proti všem myslitelným pravidlům platným v civilizovaném světě, ať už jde o zásady fair play nebo zákaz diskriminace té či oné výpravy. Nemluvě o stanovách jednotlivých mezinárodních sportovních organizací.

 

Řešení bylo dvojí: buď malajsijské úřady pustí do země všechny paralympioniky, kteří mají na základě sportovních kritérií právo šampionátu se zúčastnit, anebo bude nutné najít jiné hostitelské město.

 

Malajsijci se zachovali jako zavilí fanatici – a o pořadatelství tudíž přišli. O tom bylo tozhodnuto v lednu 2019. V dubnu pak přišla zpráva, že místo Kuchingu se bude MS konat v Londýně, a to od 9. do 15. září 2019.

 

Bránit v účasti sportovců jakékoli země na mezinárodním podniku typu mistrovství světa z politických důvodů je ze strany pořadatelů nehoráznost – a nehoráznost dvojnásobná, jde-li o sportovce postižené. Proto Mezinárodní paralympijský výbor učinil jediné správné rozhodnutí: Malajsii pořadatelství odebral.

 

Za to mu patří upřímné poděkování a velké uznání!

 

Za zmínku stojí, že jeden z těch, kdo by na MS soutěžit nemohli, kdyby příslušné mezinárodní sportovní autority akceptovaly zvrácený postoj malajsijského režimu, byl izraelský paralympijský plavec Mark Malyar. V náhradním dějišti letošního MS – v London Aquatics Centre – v disciplíně 400 m volný způsob (kategorie S7) nejenže získal zlatou medaili a kvalifikoval se na paralympijské hry do Tokia, ale navíc vytvořil nový světový rekord:

 

  • dosavadní rekord … Josef Craig (Velká Británie), čas 4:39,14 min – vytvořen v roce v září 2013 v Montrealu (Kanada);
  • nový rekord Izraelce Marka Malyara … čas 4:33,64 min

 

Také o to lídrům malajsijského režimu a tamního sportu šlo: aby se Izraelci nemohli dostat na paralympijské hry. Podle hesla: Škodit, škodit, škodit, kde to jen jde.

 

Záleží na představitelích mezinárodního sportu, především na těch ze svobodného světa, nakolik či jak dlouho si takovéto jednání nechají (necháme)  líbit.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 14.9.2019 16:30 | karma článku: 30,78 | přečteno: 813x