Noc radosti, štěstí a vděčnosti

Bylo to jako sen. Občas se v tomto bláznivém světě stane něco pozitivního – něco na úrovni zázraku. Asi jako kdyby Miladu Horákovou při čekání na popravu osvobodilo západní komando a „uneslo“ do svobodného světa.

 

Ti tři Američané, které dnes v noci (10/5) přivezl do vlasti nový státní tajemník Mike Pompeo, sice nečekali na popravu, ale … Dva byli odsouzeni k dlouholetým trestům v komunistickém gulagu (15 a 10 let), třetí čelil ve vazbě obvinění s podobným trestem.

 

Jsou to Kim Hak Song, Kim Dong Chul a Tony Kim. Vítejte doma!

 

To dnešní ráno bylo šťastným ránem. Vzpomněl jsem si ovšem na Otto Warmbiera, jiného Američana, kterého severokorejský režim loni v červnu také propustil - a zubožený Otto nedlouho po návratu zemřel. Jeho úděl nechť je mementem. Ilustrací toho, co je v 21. století součástí pojmu komunismus.

 

Nepřipomenout nemůžeme ani našeho křesťanského humanitárního pracovníka Petra Jaška, který byl propuštěn ze súdánského vězeňského pekla loni v únoru. Nechci pominout roli české diplomacie v čele s tehdejším ministrem zahraničí Zaorálkem, byť věřícím lidem je jasné, že největší zásluhu na Petrově vytažení z jámy lvové mají jejich modlitby.

 

V každém takovém případě, kdy se zjevně nevinní lidé vrátí z pozemského očistce do ráje svobody, zažívám pocity, kterých je poslední dobou – netýká se to mého privátního života – jako šafránu. Pocity obyčejného lidského štěstí. Alespoň občas je šílený svět okolo nás trochu normální. Díky Bohu!

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 10.5.2018 15:07 | karma článku: 20,76 | přečteno: 433x