Na tuhle párty nikdy nezapomenu

Raketová agrese proti Izraeli vedená z Pásma Gazy pokračovala i v pátek a v sobotu večer. Opět se ozvalo varování CEVA ADOM (o něm níže), které nabádá obyvatele „jihu“, aby co nejrychleji zamířili do bezpečí.

 

CEVA ADOM, česky červená barva, připomíná hlášení, které v ČR slyšíme každou první středu v měsíci v pravé poledne – obvykle jde o slovní spojení „zkouška sirén“ hlasitě zesílené (které následuje po samotném houkání sirén). Zatímco u nás se jedná  o test, v Izraeli o realitu. Na úprk do krytu mají lidé obvykle nanejvýš 15 sekund. Patnáct sekund mezi životem a smrtí. Pak začnou padat rakety teroristů, pokud je nezachytí ochranný systém Iron Dome (není stoprocentní).

 

A je už jen otázka štěstí či smůly, zda raketa dopadne či nedopadne právě na dvorek vašeho domu. Jako se to stalo o víkendu Itziku Tweitovi ve Sderotu u hranic s teroristickým  Pásmem, kterému část rakety přistála v mobilní udírně s grilem.

 

Anebo zda nezacílí třeba na dům samotný. 

 

Ve stejném městě slavila v sobotu večer (17/8) 15. narozeniny Noa Cohenová. Pozvala pětadvacet přátel, párty se konala venku u bazénu. Uprostřed zábavy zazněl alarm CEVA ADOM. Jak řekla hebrejskému servevu Ynet: „Pravda je taková, že jsme počítali s tím, že se to stane, protože k tomu došlo i včera. Kdo byli v bazénu, rychle vylezli z vody a všichni jsme spěchali do zabezpečené místnosti v domě. Někteří klouzali, protože byli mokří, ale nikdo naštěstí nebyl zraněn. Uvnitř jsme pokračovali – a všichni mi zpívali narozeninové písně.“ VIDEO YOUTUBE ZDE:

 

Když poplach skončil, vrátili se všichni k bazénu a večírek se nezastavil. „Rodiče se trochu báli, ale všichni jsou v pořádku, což je nejdůležitější,“ dodala Noa. „Na tuto párty nikdy nezapomenu.“

 

Taková idylka to ale není. Stačilo, aby raketa zasáhla dům Cohenových (a ne Tweitových) – a všechno by bylo jinak.

 

Pro představu, v jakých podmínkách lidé kolem Pásma žijí a jak vypadá poplach CEVA ADOM v praxi přikládám následující video ze serveru YouTube.

VIDEO/YOUTUBE/CEVA ADOM

 

Otázka na závěr. Chtěli byste v něčem takovém žít? Pod každodenní hrozbou útoku fanatiků, kteří vás hluboce nenávidí? Jenom proto, že jste Židé a vybudovali jste si ve své historické pravlasti vlastní stát. Moderní, prosperující, svobodnou a  demokratickou republiku.

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 18.8.2019 9:35 | karma článku: 26,12 | přečteno: 442x