Na okraj Světového fóra o holocaustu

Za účasti pěti desítek státníků a dalších významných osobností koná se v Jeruzalémě v pořadí páté Světové fórum o holocaustu. Ta předchozí se konala v Polsku, na Ukrajině a v České republice.

 

Letošní probíhá ve znamení 75. výročí osvobození koncentračních táborů Osvětim-Birkenau Rudou armádou a jeho mottem je „Připomínka holocaustu, boj proti antisemitismu“. Hostitelským místem je jeruzalémský vzpomínkový komplex Jad Vašem.

 

A právě do něj bych vás chtěl pozvat na fotoprohlídku.

 

V roce 2008 jsem ve spolupráci s Lumírem Hanušem, olomouckým rodákem (*1947) a od začátku 90. let vědeckým pracovníkem jeruzalémské Hebrejské univerzity (mimochodem: zabývá se léčivými účinky kanabinoidů) vytvořil webové estránky věnované zmíněnému památníku Jad Vašem. Dr. Hanuš dodal bezpočet fotografií a informační text, já jsem to celé sestavil do ucelené podoby, čímž vznikl unikátní průvodce památníkem určený českým čtenářům.

 

Předpokládám, že ne každý Čech bude mít během svého života možnost Jad Vašem navštívit. Ovšem každý Čech s internetovým připojením může navštívit Jad Vašem virtuálně. Pokud tak učiní, získá velice dobrou představu o tom, co se pod oním názvem vlastně skrývá.

 

Máte-li tedy čas, chuť a zájem, klikněte   ZDE.

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 23.1.2020 10:20 | karma článku: 11,57 | přečteno: 307x