Na okraj Netanjahuovy návštěvy v Kongresu

•  Benjamin Netanjahu se chystá do Washingtonu D. C. V Kongresu má přednést projev o íránské jaderné hrozbě. Jde o kontroverzní téma a podle Bílého domu i o kontroverzní návštěvu, která údajně ničí vzájemné vztahy USA – Izrael.

Myslí si to Obamova bezpečnostní poradkyně Riceová, mnozí demokraté, mnozí politici v Izraeli a značná část světového veřejného mínění. Vede se kolem toho značná polemika (tím samozřejmě nemyslím české mediální luhy a háje) a občas člověk nabyde dojmu, že „paličák“ Netanjahu jde „proti všem“ a téměř nikdo za ním nestojí.

 

Někdo ale přece. Elie Wiesel, morální gigant naší doby. Člověk, který v teenagerovském věku přežil holocaust. Nositel Nobelovy ceny míru (což o to, tu obdržel i Arafat). V každém případě osobnost, jejíž úsudek stojí za pozornost.

 

Bílý dům je uražen, že ho Kongres s pozvánkou pro Netanjahua obešel. To je jistá vnitropolitická lapálie, ale výlučně americká. Bylo by neblahé, kdyby tento spor zastínil to podstatné. Co to je? Abychom to zjistili, musíme nechat Netanjahua na Kapitolu promluvit.

 

Obama ale nehodlá poslouchat, co bude premiér Izraele říkat. Ani viceprezident Biden a mnozí další.

 

Elie Wiesel naopak hodlá přijít a věnovat slovům hosta z Jeruzaléma náležitou pozornost. A nejen to. Prezidenta Obamu vyzval, aby ho následoval. Některé noviny otiskly formou inzerátu jeho výzvu (viz níže) Iran´s Plan for the Jews, Ancient, Present. (Volně: Íránský plán pro Židy ve starověku a současnosti).

 

V  jejím textu autor připomíná biblický příběh zapsaný v knize Ester. Když chtěl Aman, vysoký úředník na dvoře perského krále Asvera, realizovat svůj holocaust, královna Ester, Židovka, proslula výrokem:

 

Jak bych se mohla dívat na to zlé, kteréž by potkalo lid můj? A jak bych mohla hleděti na zhoubu rodiny své? (Kniha Ester, kapitola 8, verš 6.)

 

Elie Wiesel to vidí ve vztahu k íránské hrozbě právě tak.

 

Myslím, že je to rozumný postoj.

 

Také proto mám za to, že nejlepší by bylo, jak jinými slovy navrhuje i Elie Wiesel, zanechat na chvíli partajního politikaření a dát Netanjahuovi prostor, aby přednesl své poselství – a pak o tom, co řekl, vést demokratickou diskusi.

 

Slovy Elieho Wiesela: Nebezpečím je Írán, ne Netanjahuův projev.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 27.2.2015 8:00 | karma článku: 18,18 | přečteno: 313x