Na okraj kanadských voleb

Sotva jsem se dozvěděl téměř konečné (99%) výsledky kanadských federálních voleb do tamní Dolní sněmovny, vzpomněl jsem si na jeden starý židovský vtip. 

 

To kráčejí dva lázeňští hosté z USA po karlovarské lesní stezce. Vtom jim zkříží cestu žába z nedaleké tůně.

 

Říká Jacob Eliahovi: „Poslyš, příteli, že tu žábu teď nesníš. O sto dolarů!“

 

Eliah se krátce zamyslí a přijímá: „Ruku na to.“ Pak žabku chytne, zavře oči – a polkne. Sto dolarů je jeho.

 

Po asi 50 metrech další žába. Šance pro Eliaha. „A co ty, Jacobe? Sníš ji za stovku?“ Prestiž Jacobovi velí necouvnout. Žaludek se mu sice lehce zvedl, ale polkl. A zasunul do portmonky sto dolarů.

 

Do zpěvu jim nebylo, dlouho kráčeli mlčky, až se do lesního ticha ozval Eliahův hlas: „Jacobe, můžeš mi říct, proč jsme ty žáby vlastně jedli?“

 

Pondělní (21. 9.) kanadské volby dopadly podobně. Premiér Trudeau je vyhlásil v naději, že jeho Liberální strana získá ve sněmovně většinu. A výsledek? Prakticky stejný jako ve vtipu o žábách.

 

Ottawská federální Dolní sněmovna má 338 zákonodárců. Malé srovnání. Při počtu obyvatel Kanady – zaokrouhleně 38,2 milionu - vychází, opět zaokrouhleně, jeden zákonodárce na 113 tisíc obyvatel. Kdyby měla být česká Poslanecká sněmovna stejně velká (či malá, chcete-li), pak by v ní muselo zasedat nikoli 200 poslanců a poslankyň, nýbrž pouze (10,7 milionu děleno 113 tisíc) devadesát pět.

 

Ale zpět do Kanady. Předchozí volby se konaly 21. října 2019 a porovnáme-li jejich výsledky s těmi aktuálními, dostaneme se k následujícím  číslům:

 

STRANA … VOLBY 2019 … VOLBY 2021

Liberálové … 157 … 158

Konzervativci … 121 … 119

Quebecký blok … 32 … 34

Nová demokratická strana … 24 … 25

Zelení … 3 … 2

Nezávislí kandidáti … 1 … 0

CELKEM … 338 … 338

 

Liberálové a lídrem Justinem Trudeauem sice před dvěma roky i letos vyhráli, nicméně na kýženou nadpoloviční většinu (min. 170) ani tehdy, ani nyní nedosáhli. To je lehce varovný příklad voleb, které prakticky nic nevyřešily.

 

Přesto mohou být v ledasčem poučné.

 

Zajímalo mě, jak se předvolební průzkumy trefily do konečných výsledků. Nechci unavovat dlouhosáhlým výčtem čísel, vybral jsem proto průzkumy od šesti agentur uskutečněné těsně před volbami – 19. září.

 

STRANA … PRŮZKUMY AGENTUR … SKUTEČNOST

Liberálové … 29,4 až 33,4 % …  32 %

Konzervativci … 27,3 až 33 % …  34 %

Nová demokratická strana … 16,2 až 18,1 % …  18 %

Quebecký blok … 6 až 7,5 % …  8 %

Zelení … 2,1 až 4,5 % …  2 %

 

Zvláštní pozornost zasluhuje Lidová strana Kanady exkonzervativce Maximeho Berniera, které průzkumy z 19. 9. předpovídaly 6 až 10,3 % hlasů. Ve skutečnosti obdržela pouze 5 % a v Dolní sněmovně zastoupena nebude. (Je to dáno volebním systémem - většinovým ve federálním státě, což platí i o zdánlivé nelogičnosti, že konzervativci s vyšším počtem voličů jsou druzí.)

 

Maxime Bernier je bezpochyby nemile překvapen, neboť čekal – a nejen on – lepší výsledek. Jistě se nezmýlím když řeknu, že řady podobných překvapení budeme svědky i po říjnových volbách v České republice.

 

Bude i zde situace po 9. říjnu připomínat pocity dvou lázeňských hostů z vtipu uvedeného na začátku článku? Vyčkejme.

 

... obr. 1/Výsledky kanadských voleb, jak je 21. září zobrazil web listu The Globe and Mail.

 

... obr. 2/Parliament Hill v Ottawě. Impozantní budova kanadského federálního parlamentu. (Zdroj: Pixabay.com.)

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 21.9.2021 23:15 | karma článku: 18,95 | přečteno: 678x