Na okraj: Blízké vzdálené Sydney

• Vánoční strom a teror. Kavárna Lindt a teror. Dva obrázky z dnešního (15/12) Sydney. Tisíce mil od Islámského státu, jehož vlajku únosce údajně požaduje.

Všichni, kdo během dnešní jasného a příjemného dne (v poledne SEČ bylo v Sydney deset večer a 23 stupňů) zamířilo do Lindt Chocolate Cafe na Martin Place, se bezpochyby cítili bezpečně. Že by mohli prožít drama, které bude sledovat celý svět, je jistě ani na okamžik nenapadlo. Přesto tomu tak je.

 

Mluví se o teroristickém aktu. Jde o islámský terorismus? Máme vážné důvody domnívat se, že ano. Jinak bychom za oknem kavárny neviděli kus textilu (vlajku?) s nápisem v arabštině.

 

První dojmy? Není bezpečno nikde ve světě. Nikde – ani na druhém konci světa. To je základní a děsivé zjištění. Naše globální vesnice je příliš malá na to, abychom se mohli kdekoli chlácholit falešnou jistotou, že na to či ono místo chapadla služebníků ďábla nedosáhnou.

 

O co víc pak musí být obezřetní ti, kdo žijí v těsném sousedství semenišť teroru. Ti, kteří dnes a denně čelí hrozbě, že se krvežíznivé bestie infiltrují mezi ně.

 

Shodou okolností odletěl dnes ráno na jednání do Říma izraelský premiér Netanjahu. Setkat se má s US státním tajemníkem Kerrym. Na pozadí událostí v Sydney před nástupem do letadla řekl:

 

V realitě, kdy se islámský teror rozšiřuje do všech koutů světa, budeme důrazně bránit všem pokusům, aby pronikl dovnitř našeho domova, dovnitř Státu Izrael. Toto budeme dělat jasně a jednoznačně. Tváří v tvář jakémukoli diktátu v této věci budeme stát pevně za svým postojem.

 

Netanjahu ví, o čem mluví. Jakýkoli kompromis s terorismem, jakýkoliv projev slabosti a nedůslednosti, každý pseudohumanistický postoj se vždy vymstí – nikoli teroristům, ale těm, kdo stojí na opačné straně barikády. V tom má Miloš Zeman pravdu a prezentuje správný postoj (abych ho pouze nekritizoval), když říká:

 

S teroristy se nevyjednává. S teroristy se bojuje.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 15.12.2014 13:23 | karma článku: 33,94 | přečteno: 1060x