Muž s vytetovaným číslem

Bylo 9. května 1990. Posadil jsem se v Národním domě na Vinohradech vedle stařičkého pána. Slovo dalo slovo, on po chvíli povytáhl ruku ze saka a košile. Na kůži měl číslo, které mu nacisté vytetovali v koncentračním táboře.

 

Živá historie.

 

Je to už přes třicet let a mám ten obraz stále před očima. Stal jsem se svědkem zázraku: ten člověk přežil holocaust. Tenkrát o 45 let. To je přece zázrak.

 

Izraelci mají pro holocaust hebrejské slovo šoa. A také svůj den vzpomínek na oběti holocaustu – Yom Hašoa. Nepřipadá na 27. leden, kdy si svět každoročně tyto oběti připomíná, ale na dobu pozdější, související s povstáním ve Varšavském ghettu (1943) – navíc se podle židovského kalendáře slaví vzhledem k našemu pohyblivě.

 

Letos připadá Den šoa na čtvrtek 8. dubna. Tradičně začal už ve středu po západu slunce – velkým vzpomínkovým shromážděním v jeruzalémském památníku Yad Vašem. Za účasti přeživších toho děsivého pekla na zemi a vysokých představitelů státu, který se zrodil architektům holocaustu navzdory - prezidenta Rivlina, premiéra Netanjahua a dalších osobností moderní židovské republiky.

 

V celém Izraeli dnes – v 9 hodin SELČ zazněly sirény – a na chvíli se zastavil život. Zkusme se i my na okamžik zastavit a vzdát ve svých myslích poctu těm, kdo se stali obětí toho nejhrůznějšího Zla. A připomeňme si i vítěznou větu: Am Yisrael Chai - národ Izraele žije.

 

Poslouchal jsem vzpomínkovou sirénu v živém vysílání serveru Ynet a myslel na toho stařičkého pána s vytetovaným číslem, s nímž jsem se tenkrát v máji 1990 náhodně sešel u jednoho stolu na ustavujícím shromáždění Československé společnosti přátel Izraele ...

... zdroj: Unsplash.com

---

Tento článek byl napsán 8. 4. 2021 po 9. hodině SELČ, ale podle pravidel, jimiž se řídí publikování blogů na iDNES, mohl být zveřejněn téhož dne odpoledne.

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 8.4.2021 14:23 | karma článku: 24,36 | přečteno: 546x