MS v Kataru: Provokace vítězů?

Už jste dnes otevřeli ledničku? A nevypadla na vás palestinská vlajka? Pokud ne, žijete ještě v normálním světě. Jak to ale souvisí se světovým šampionátem v Kataru? Čtěte dál.

 

Senzační výhra Atlaských lvů, národního výběru Maroka, nad Španělskem, byť až po penaltovém rozstřelu, v němž byli žalostně neúspěšní tří střelci Rudých, vyvolala v arabské monarchii euforii. Maročané přepsali svoji i světovou fotbalovou historii a jsou to oni, kdo si splnil jeden arabský sen. Lvi z Atlasu budou prvními reprezentanty arabského světa, kteří budou hrát historickou čtvrtfinálovou premiéru na MS – v sobotu 10. prosince (proti favorizovanému Portugalsku, které tak potupně deklasovalo Švýcary 6:1).

 

Marocké království se topilo v nezměrném nadšení. Otevřel jsem server Morocco World News a titulky (obr. 1) nemohly být jiné. „Světoví lídři gratulují marockému králi Mohammedovi VI. k vítězství Maroka nad Španělskem.“ Pravda, v článku je zmínka pouze o třech politicích - palestinském prezidentu Abbásovi, gabunském prezidentu Alim B. Ondimbovi a jordánském princi Hassanu Bin Talalovi. Ale budiž.

 

Další titulek: „Král Mohammed VI. blahopřeje marockým Atlaským lvům k historickému vítězství.“ Panovník došel k závěru, že díky tomuto úspěchu „se všichni cítí přešťastní a hrdí jak v Maroku, tak i mimo něj“. Patrně má pravdu, neboť třetí titulek uvádí: „Katarský emír je neuvěřitelně šťastný po vítězství Maroka nad Španělskem“.

 

... obr. 1/Titulky na úvodní straně serveru Morocco World News ze dne 6. prosince 2022.

 

Ale ano, byli jsme svědky marockého triumfu, erupce radosti a pocitu štěstí je na místě. Také Lvům z Atlasu blahopřeji. Jen jedné věci nerozumím. Když se jásající marocký tým shromáždil na hřišti, mávali jeho členové nejen svojí vlajkou, ale také palestinskou. Proč? Co měla Palestinská autonomie společného s tímto zápasem, co má společného s šampionátem vůbec? Letmo jsem prolétl životopisy hráčů základního kádru marockého výběru a nikdo z není palestinského původu. Mnozí se narodili marockým rodičům v Evropě, ve Španělsku, Francii, Belgii, Nizozemí nebo Itálii, jeden dokonce v Kanadě, ale o palestinském arabském původu nikde ani zmínka. Že by další politická provokace? A co na to FIFA?

FOTOODKAZ. Palestinská vlajka v rukou oslavujících členů vítězné marocké fotbalové reprezentace./ZDE  

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 6.12.2022 23:17 | karma článku: 25,45 | přečteno: 721x