Miloš Zeman: Jak jsem se mýlil v letectví

Po nedávném faux pas našeho prezidenta ve Vídni, které se týkalo české školy a jejího financování, tu máme další prezidentův omyl – a opět se shodou okolností týká Vídně.

 

Jak informuje web ČTK „České noviny“ (25/4/2019), prezident Zeman během nedávné návštěvy kontinentální Číny uvedl následující údaj týkající se leteckého spojení ČLR s Vídní (označeno šipkou):

 

Údaj o počtu spojů z komunistické Číny do rakouské metropole je ovšem nesprávný (taktéž ten, který se týká Budapešti, ale zůstaňme jen u jednoho prezidentova omylu), jak 29. dubna,  nejspíš jako první,  upozornil na webu Zdopravy.cz Jan Sůra. Jeho poznatek mě inspiroval k tomu, abych si sám na webu Letiště Vídeň – Schwechat ozřejmil, jak to se spojením ČLR – Vídeň vlastně je.

 

Letní letový řád platný do 26. října 2019 obsahuje informace o těchto spojích mezi jednotlivými čínskými městy a Vídní:

... letecké spojení Peking - Vídeň (Zdroj zde i níže: Web Letiště Vídeň)

 

... letecké spojení Kanton - Vídeň

 

... letecké spojení Šanghaj - Vídeň a (v dolní části) Šen-čen - Vídeň

 

... letecké spojení Urumči - Vídeň

 

Jak patrno, do Vídně míří víc než jedna linka, jak tvrdil český prezident. V této souvislosti nelze nepoložit otázku, z jakých zdrojů Miloš Zeman, který tak rád „ohromuje“ nejrůznějšími rádoby zajímavými informacemi, vlastně čerpá, případně, kdo mu tyto mylné informace připravuje (podsouvá)?

 

Jistě, mýliti se je lidské – já sám bych mohl vyprávět! -, ale opět platí: napíši-li já na blogu podobný nesmysl, bude to mít jinou hodnotu a jiný dopad, než když něco takového vykládá ve veřejném prostoru český prezident. (A tam, kde jsou média, je vždycky veřejný prostor.)

 

Nebyl přece problém zjistit si, kolik spojů z ČLR do Vídně operují letecké společnosti; když jsem to zvládl já, prostý člen rodiny dolních 10 milionů, jistě by to zvládl jakýkoli člen hradního týmu. Proč tedy lidé z prezidentova okolí nechají hlavu státu povídat takové hlouposti? Anebo to byla čistě prezidentova iniciativa – včetně zjišťování faktů?

 

V tom případě platí: tím hůř.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 1.5.2019 16:15 | karma článku: 30,31 | přečteno: 1009x