Marika přišla o rekord

V pátek 24/2 se běží Telavivský maraton. Přihlášeno je na 40 tisíc běžců – rekordní účast. Jde o druhý závod ze tří, které se každoročně v Izraeli na trati 42,195 km pořádají. Jeden z nich má výraznou československou stopu.

Maratonská sezona v Izraeli začíná tradičně v lednu v galilejské Tiberiadě (obr. níže) u Genezaretského jezera. Je ve Svaté zemi nejstarší, poprvé se běžel v roce 1977. Tedy před čtyřiceti lety. Letošní se konal 6/1 a v ženské kategorii se zapsal do análů novým rekordem tratě. Vytvořila ho Hiwot Gebrekidanová z Etiopie, jeho hodnota je 2h:25m:45s – ovšem pro Čechy a Slováky má poněkud trpkou příchuť.

 

Etiopanka sesadila - po čtvrtstoletí - z trůnu Mariku Starovskou (ve výsledkových listinách figurovala také jako Starowská), někdejší skvělou československou běžkyni – vytrvalkyni. Marika vyhrála maraton v Tiberiadě dvakrát. V roce 1989 s časem 2:40:39 a pak v roce 1992. Čas 2:34:17 byl novým rekordem - a překonám nebyl dlouhých pětadvacet let. Což je důkaz, jak kvalitní běžkyní Marika byla. Nejvíce byl ohrožen v roce 2014, kdy Keňanka Divina Jepkogeiová doběhla do cíle za 2:34:41. Nicméně bylo jasné, že jednou se na start postaví vytrvalkyně, která bude rychlejší než Marika. Stalo se 6. ledna 2017.

 

Osobně jsem byl na její rekord velice hrdý. Ta malá československá vlaječka v listině výsledků hřála u srdce. Časy se mění, staré sportovní rekordy střídají nové. Co se ale nemění je obyčejná lidská slušnost. Pro Mariku platí: komu čest, tomu čest. Proto jsem její dlouholetý tiberiadský rekord rád připomněl.

 

Kromě Telavivského maratonu, který měl premiéru v roce 1981 a je tedy v Izraeli druhý nejstarší, pořádají v hlavním městě ještě Jeruzalémský maraton. Ten se běžel poprvé v roce 2011 a hlavní zásluhu na jeho zařazení do sportovního kalendáře má současný jeruzalémský starosta Nir Barkat (obr. níže), sám aktivní maratonec.

... jak připomíná web Telavivského maratonu, příští ročník se bude konat 23. února 2018.

 

... Tiberiada. (Zdroj: Web Yardenit.com)

 

... Nir Barkat. Jeruzalémský starosta, jeden z nemnoha politiků, kteří uběhnou maraton. (Zdroj: Web novin Jerusalem Post)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 24.2.2017 11:55 | karma článku: 13,96 | přečteno: 334x