Královské postřehy: Hlava na hlavě, nový monogram

V dětství se mi dostal do ruky starší, tenkrát západoněmecký ilustrovaný časopis; u nás v pohraničí to nebylo tak neobvyklé. Obsahoval fotoreportáž z první návštěvy Alžběty II. ve Spolkové republice v květnu 1965.

 

Zapamatoval jsem si z té doby německé slovní spojení „Kopf an Kopf“, hlava na hlavě. Bylo to tak. Ať přijela královna kamkoli, všude byly davy lidí. Obrovský zájem. Ze snímků sálalo nepopsatelné nadšení. Poněkud mě to jako mladého chlapce překvapilo. Hlavně mi to ale utkvělo natrvalo v paměti. Alžběta II. je osobnost, která se těší nebývalé pozornosti. Jako nejslavnější popové hvězdy. Až později jsem pochopil, proč tomu tak je.

 

Takové bylo mé první zprostředkované setkání s touto panovnicí. Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že královna odejde na věčnost až budu v penzijním věku, považoval bych to za nemožný nesmysl. Jak bych se mýlil!

 

Malá ukázka zájmu o královnu je z jejího příjezdu do Stuttgartu./ZDE

 

JAK SE ZMĚNÍ MONOGRAM?

Myšlen královský – a Royal cypher. Ten, který používala Alžběta II. bezpochyby všichni známe a viděli jsme ho mnohokrát, aniž bychom si to možná uvědomovali. Je to onen symbol „EIIR“ (vyobrazen  ZDE) znamenající Elizabeth II Regina. Protože v latině začíná slovo královna i král stejným písmenem (Regina, Rex), „R“ v monogramu nového monarchy zůstalo a doplněno je písmenem „C“, tedy Charles Rex.

 

Kdo pozorně sledoval v sobotu 10. září 2022 slavnostní ceremonii, při níž Rada pro nástupnictví oficiálně prohlásila prince Charlese králem, mohl si povšimnout brože na panovníkově kravatě. Byl to jeho královský monogram „CR“ – k vidění je ZDE. Postupně nahradí monogram zesnulé panovnice tam, kde byl dosud používán (a kde je to technicky možné). Podle webu listu The Sun by se to mělo týkat i poštovních schránek, kterých je po celém království na 115 tisíc.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 11.9.2022 18:06 | karma článku: 11,87 | přečteno: 225x