Korálový miniatlas (III) – Mix 1

Narodili jsme se příliš pozdě na to, abychom mohli v Rudém moři cokoli nového objevit a pojmenovat. Tamní tvorové  byli definováni dávno před námi, někteří už v druhé polovině 18. století.

 

Nezbývá než se s tím smířit a názvy korálových ryb a další fauny se poctivě naučit. A vzít přitom na vědomí, že některé druhy mají jedno i víc synonym. Přidávat další nemá smysl, byť jsem se sám několikrát přistihl, že mi některé názvy nepřipadaly nejvhodnější a byl jsem ve velkém pokušení tu či onu rybu přejmenovat. Jenomže – kdo by to respektoval?

 

V minulých dvou dílech jsem se zaměřil na porovnání názvů rudomořských klipek a pomců. Od tohoto pokračování se ovšem místo „vědeckého“ (tedy poněkud nudného) textu zaměřím na podmořskou krásu. Znovu jsem si prošel svoji kolekci mnoha stovek záběrů, které jsem za deset let svých egyptských misí nafotil a několik zajímavých exemplářů předkládám ke zhlédnutí.

 

Na případnou otázku, proč to vlastně dělám, odpovím takto: v rámci přípravy na další misi, plánovanou na září do oblasti Oriental Coast jižně od Qusseiru, si tak jako tak oživují zoologii Rudého moře. A když už tomu věnuji čas pro sebe, proč se o tu nádheru nepodělit s ostatními. Třeba to někomu, kdo se ke korálovému moři také chystá, bude k užitku. Taktéž těm, kdo se do těch končin nikdy nepodívají.

FOTO

... jedna z těch vzácnějších. Ačkoli nové vydání egyptského Průvodce korálovými útesy uvádí, že v Rudém moři je k vidění  jednotrnec skvrnitý, já měl štěstí na pilníkotrnce drsného (aluterus scrriptus) - synonymum: jednotrn modropruhý.

 

... naso unicornis, bodlok jednorohý.

 

mnoho druhů je kaniců na korálech, tento s název tauvina neboli mramorovaný neboli arabský je jedním z nich. Epinephelus tauvina. Z hlediska fotografického patří k těm rybám, které dokáží zapózovat. To se pak fotí!

 

... snímek pořízen kvůli větší rybě. Zebrassoma desjardinii, bodlok Desjardinův. Mimořádně dobře osvětlen, obvykle je o hodně tmavší a jeho vyobrazení méně výrazné. O poznání menší rybka, pyskoun čtyřpásý, je  v záběru více méně náhodně. Byť může působit jako čistič.

 

... jako malé dítě, když se stydí a snaží se schovat. Ode mě mu však žádné nebezpečí nehrozí. Jen párkrát stisknout spoušť a šnorchlovat dál. Za novými a novými úlovky. Pruhatec velký, sargocentron spiniferum.

 

... u černé díry pruhatci okatí. Myripritis murdjan. Často k vidění v menším hejnu.

 

... něco naprosto unikátního. Vypadá jako neživá hračka z umělé hmoty. Přesto jde o živého tvora. Ostenec arabský, Rhinecanthus assasi.

 

... potkat se se soltýnem barakudou je snem každého mořského fotografa. Je to slavnostní okamžik plný pokory a respektu. Chovám k té stříbřité dámě úctu. Je ladná, půvabná - a  potenciálně nebezpečná. Byť některé weby uvádějí, že nevyprovokovaný útok na člověka nebyl doložen. Nicméně opatrnost je na místě. Proto ten zjevný odstup při pořizování snímku.

 

... tváří v tvář - nejpůsobivější okamžiky. Čtverzubec maskovaný, arothron diadematus.

 

... lidově rejnok, správně trnucha modroskvrnná, zvaná též lemovaná. Taeniura lymna. Další z nebezpečných, v levé části ocasu je patrný jedový trn. Doporučení: nešlapat na něj, nedráždit. Pak nebezpečí nehrozí. A naopak.

 

... věrný svému jménu: perutýn ďábelský. Jedovaté ostny jsou důvodem, proč tato atraktivní ryba patří do skupiny tvorů vyžadujících udržování výlučně bezkontaktního vztahu. 

 

... setkání s karetou těší zejména mladé šnorchlaře. Platí to i o mém rudomořském parťákovi, našem vnukovi. Když mu bylo osm, zeptal se mě na pláži: "Kdy spolu poplaveme na korál?" Odpověděl jsem: "Až ti bude patnáct!" Byl to drsný vtip. Hned jsem to napravil: "Tak si vezmi masku a šnorchl a jdeme." (Viz obr. níže.) Stanovili jsme si pravidla - a hned při první výpravě jsme se setkali s karetami. Byl to jeho, a také můj, šťastný den. Den, kdy se stal mým parťákem. Ryby jsou ryby, ale kareta je kareta.

 

... nejblíž, jak jen to jde. Hlava karety s mírně opotřebovaným  zobákem. To je z "pastvy" na korálech, které - vážení Zelení - bezohledně ničí.

 

... světlem prozářená klipka pološkrabošková. Chaetodon semilarvatus.

 

... můj parťák. Maska v podpaží, šnorchl v ruce - a jde se na korál. Stín padá na odliv, kareta čeká. 

... v mělčích vodách Rudého moře bývá odpoledne voda teplá přes 33 stupňů. V takovém prostředí  vydržíte  pozorovat faunu dlouhé hodiny.

 

... crasus abdomenus calvus. Tlustobřich lysý aneb autor článku. Selfie na místě, kde lze prožít ten nejbáječnější relax.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 18.8.2017 18:05 | karma článku: 10,28 | přečteno: 293x