Konec jedné čínské mise

A byla to mise úspěšná. Trvala od druhého pololetí 2016 do 18. září 2020, kdy bylo potvrzeno, že Eran Zahavi, špičkový izraelský fotbalista, končí své angažmá v čínském (ČLR) klubu Kanton R&F.

 

V čem spočíval její úspěch? V kopané se měří především počtem vstřelených gólů. A těch vsítil Zahavi ve 106 zápasech čínské nevyšší fotbalové soutěže 91 (slovy devadesát jedna).

 

Jeho premiéru v ČLR jsem komentoval 2. července 2016 pro sportovní stránky portálu Eretz takto:

 

Před pár dny opustil Eran Zahavi izraelskou fotbalovou Premier League a zamířil na Dálný východ. Do komunistické Číny. Jeho novým působištěm se stal klub Guangzhou (Kanton) R&F. Přivítán byl skvěle, zbývaly ještě zdravotní testy – a pak premiéra v čínské superlize. Den D nastal v sobotu 2. července 2016. V zápase 15. kola. Zahavi nastoupil v modrém dresu s číslem 25. Nikoli hned na trávník. První poločas proseděl na střídačce. Kanton hostil doma Shijiahuang, v českém přepisu Š´-ťia-čung (na obou si můžeme vylámat jazyk). Dostane se Zahavi na trávník už dnes? A když ano, proslaví se gólem?

 

Začala druhá polovina – a Zahavi stále nehrál. Do zápasu vstoupil až v 60. minutě. Na hřišti byl šestnáct minut a všichni, kdo mu fandili a věřili se dočkali. Zahavi zvýšil na 2:1. Očekávání se splnilo. V prvním utkání v nejvyšší fotbalové lize kontinentální Číny se zapsal do listiny střelců. Bravo!

 

Nebyl to ovšem jeho jediný úspěch. V 90. minutě Zhang Yaokun zvýšil na 3:1 a jako autor přihrávky je uveden Zahavi. Duel nakonec skončil 3:2 pro Kanton R&F – a také díky izraelské posile, donedávna hráči Maccabi Tel Aviv.

 

Skvělá práce! Jen tak dál!

 

A ono to tak bylo. Podívejme se na Zahaviho čínskou statistiku:

 

  • 2016 … počet startů v nejvyšší lize 15 … vstřelených gólů 11
  • 2017 … 30 … 27 – nejužitečnější hráč ročníku, Zlatá kopačka
  • 2018 … 26 … 20
  • 2019 … 28 … 29 – Zlatá kopačka
  • 2020 … 7 … 4

 

Začátkem září 2020 plnil Eran Zahavi ve Skotsku a doma reprezentační povinnosti v rámci Ligy národů – a do Kantonu se už nevrátil. Začalo se spekulovat o tom, kde bude pokračovat. Hovořilo se o Fenerbahce Istanbul a také o jeho někdejším klubu Maccabi Tel Aviv. Jenomže – samá voda.

 

V sobotu 19. září zveřejnil Zahavi na svém Instagramu ve funkci Stories krátké video, v němž nastupuje do soukromého tryskáče Bombarider společnosti VistaJet. Izraelské a nizozemské servery v této psaly o tom, že izraelský hráč odcestoval spolu se svým agentem Ronenem Katzavem do Eindhovenu, kde se mají dohodnout detaily jeho angažmá v prestižním klubu nejvyšší nizozemské ligy (Eredivisie) , známém PSV (Sportovní unie Philips), v jehož kádru nastupuje i Čech Michal Sadílek.

 

ERAN ZAHAVI A RONEN KATZAV V LETADLE MÍŘÍCÍM DO EINDHOVENU.

 

Zahaviho měly čekat po příletu také zdravotní testy.

 

Podle webu Algemeen Dagblad (obr. 1) by se měl izraelský útočník upsat Eindhovenu na dva roky a pobírat základní roční plat (bez výkonnostních bonusů) přes dva miliony eur. Je to sice méně než kolik inkasoval v ČLR, ale v evropských klubech jde také o prestiž. PSV Eindhoven hraje Evropskou ligu a 24. září se utká ve Slovinsku ve 3. předkole s týmem NŠ Mura Murska Sobota.

 

Izraelský server Ynet přinesl informaci, že Zahavi má zájem o číslo 7, ale to je v PSV obsazeno – na dresu ho nosí  Portugalec Bruma. Pokud by nebyl ochoten se ho vzdát, zbylo by prý na Zahaviho číslo 16.

 

Kdy Zahavi v Eindovenu nastoupí, není zatím jasné, ale čím dříve, tím lépe. Klub má totiž opustit Sam Lammers, který míří do klubu Atalanta Bergamo, takto účastníka nejvyšší italské soutěži Serie A. Zahavi má být jeho plnohodnotným nástupcem.

 

Brzy uvidíme.

... obr. 1/Nizozemský server Algemeen Dagblad informuje, že Zahavi po ústním souhlasu s angažmá míří do Eindhovenu, kde ho čekají lékařské testy.

 

... obr. 2/Aktuální zpráva na webu Ynet ze sobotního (19. 9.) večera, čas 20:15 SELČ. Zahavi absolvoval v klubu PSV lékařské testy a smlouvu by měl podepsat v neděli 20. 9. 2020.

 

... obr. 3/Naproti tomu server izraelského televizního kanálu Sport 5 oznámil v soboru v 19:47 SELČ, že podle trenéra PSV Rogera Schmidta podstupuje Zahavi lékařské testy, přičemž dohoda o jeho vstupu do týmu bude podepsána v nejbližších dnech.

 

Ať tak či onak, ruka se nadosah přiblížila  k rukávu.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 19.9.2020 20:55 | karma článku: 9,01 | přečteno: 514x