Kdo do vlády místo ministryně spravedlnosti?

Nevím jak v ČR, ale v Izraeli je rozhodnuto. Odvolanou Ayelet Šakedovou (nyní neparlamentní strana Nová pravice), která jako ministryně oficiálně skončila v  úterý 4/6, nahradil premiér ve středu politikem své strany.

 

Jinými slovy, nový ministr spravedlnosti je z Likudu. Jmenuje se Amir Ohana a kromě toho, že je právníkem, drží jednu historickou premiéru. Je prvním členem izraelské vlády, který patří ke komunitě LGBT. Z této zkratky se ho týká druhé písmeno: Amir Ohana je gay.

 

Jde tedy o pravý opak toho, co chtěli partneři Likudu z Unie pravicových stran (URP). O post šéfa resortu spravedlnosti usiloval přední politik URP  Bezalel Smotrich. Také právník, ovšem s poněkud jiným pohledem na právní charakter izraelské republiky. Nedávno pravil, že jeho cílem je halachický stát řízený židovskými náboženskými zákony (byť přizpůsobenými pro 21. století). Načež se z Likudu ozvalo, že v takovém případě může na křeslo ministra spravedlnosti zapomenout.

 

A tak se také stalo. Smotrič nemohl jinak:  kvůli jmenování Ohany je roztrpčen. Z Likudu ale přišlo ujištění, že v rámci rekonstrukce vlády se i URP brzy dočká  nějakého vládního postu.

 

Rychlé jmenování šéfa resortu spravedlnosti bylo nezbytné, neboť v opačném případě by se po úterní m odchodu Šakedové z funkce stal ministrem spravedlnosti premiér Netanjahu. A to je vzhledem k tomu, že je vyšetřován ve třech korupčních kauzách, nepřijatelné. Zde platí principiální: „ani den“. Nakonec to tak skoro dopadlo.

 

Je to podobné, jako kdyby v ČR byl ministrem spravedlnosti Andrej Babiš. (Ono stačí, že se ministryní stala Marie Benešová – a hle, co se děje na Václavském náměstí i jinde v českých zemích.)

 

Prvního gaye ve vládě v Izraeli tedy mají – jaký to kontrast proti zájemci o stejný post horujícímu pro chalachický stát.

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 6.6.2019 8:40 | karma článku: 7,79 | přečteno: 205x