Kauza Naama: Míček je nyní na její straně dvorce (Doplněno)

Má-li být Naamě Issacharové udělena milost, musí o ni ona sama formálně požádat. To jsou slova mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova z pátku 24. ledna. S upozorněním, že to se zatím nestalo.

 

Položil řečnickou otázku: „Jak může být této ženě milost udělena, když o ni nepožádala?“ A naznačil, že je to samotná Naama, kdo proces jejího propuštění brzdí. Neboť v Rusku „máme zákony, které je třeba respektovat“.

 

Mluvčí připomněl slova, která Putin řekl matce Naamy ve čtvrtek 23. ledna – že všechno bude v pořádku. A posteskl si, že téhož odpoledne dostali od ruské ombudsmanky Moskalkové, která rovněž ve čtvrtek Naamu ve vězení navštívila, informaci, že Naama se na prezidenta s žádostí o milost dosud neobrátila. A právě to celý proces zpomaluje.

 

Dodejme, že ombudsmanka Moskalkova prohlásila, že je ochotna být Naamě s žádostí o milost nápomocna, nicméně Naama musí sama chtít.

 

Nabízí se logická otázka,  proč tak Naama neučinila.

 

Odpověď není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Naama je totiž přesvědčena o své nevině, tedy pokud jde o záležitost pašování konopí. A právě tak je přesvědčena o tom, že kdyby o milost požádala, rovnalo by se to přiznání viny. Tak trochu začarovaný kruh a nikoli nepochopitelný postoj.

 

Problém je ovšem v tom, že pokud se bude chtít z ruského vězení dostat, jiné cesty není. Bude muset spolknout tuto hořkou pilulku, pokořit se a řádně požádat o milost – aby bylo učiněno zadost pravidlům země, která ji vězní. Neboť stále je to Rusko, kdo tahá za delší konec provazu.

 

Je možné namítnout, že o milost pro Naamu požádali jak premiér Netanjahu, tak prezident Rivlin. Otázka je nabíledni: To snad nestačí?

 

K tomu mluvčí Peskov řekl, že premiér Netanjahu požádal o milost de facto, ale to není dostatečné z hlediska de iure.

 

Čili bez žádosti samotné Naamy se její kauza z místa nepohne.

 

Co tedy dál? Server Jpost.com v sobotu (25/1) večer napsal, že právníci Naamy se s ní v příštích dnech setkají a proberou to, co řekl mluvčí Peskov. Rozhodnutí bude ale pouze na Naamě Issacharové.

 

Jinými slovy, pomyslný míček je na její straně dvorce. K tomu přátelská rada člověka, který od počátku této kauzy stojí bezvýhradně na její straně: někdy je nezbytné udělat v zájmu dobré věci kompromis, i kdybychom přitom měli hlasitě skřípat zuby.

 

A vypít si co nejdříve kávu v Tel Avivu s vlastní matkou snad dobrá věc je. Co dobrá? Výborná!

Naama na webu agentury TASS/ZDE

 

DOPLNĚNÍ

V neděli 26. ledna 2020 přinesl web Jpost.com informaci o tom, že matka Naamy se vrací do Moskvy. S nadějí, že je to naposledy – a že se domů vrátí s osvobozenou dcerou. Kéž by tomu tak bylo.

 

Stejná zpráva říká, že Naama měla být v minulých dnech převezena do jiného vězení, ale to se zatím nestalo. Je z toho prý rozpačitá, říká její matka, ale stejně tak to podle ní může být dobré znamení. Uvidíme.

 

Nyní je nejdůležitější dořešit otázku žádosti o milost, kterou, jak je uvedeno v hlavním článku výše, musí podat sama Naama. Snad na to po setkání se svými právníky přistoupí.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 25.1.2020 22:54 | karma článku: 11,77 | přečteno: 272x