Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kauza Kramný. Hypotéza č. 3

V roce 2013 prožíval Egypt další dramatické období. Po první revoluci z ledna – února 2011 přišla revoluce druhá. Miliony protestujících proti islamistickému prezidentovi dosáhly svého. Podpořila je armáda, Mursí byl svržen.

 

To vše se stalo během několika dnů na přelomu června a července. Sotva se situace uklidnila, objevila se kauza Kramný. Dodnes ne zcela uspokojivě a přesvědčivě vysvětlená.

 

Byl jsem v té zemi toho roku dvakrát. Nejprve ještě za Mursího, v květnu 2013. Ani já jsem netušil, že za za několik týdnů jeho režim padne. Pak na přelomu září a října. To už stál v čele země prozatímní prezident Adly Mansúr, předchůdce dnešní hlavy státu A. F. Sisiho, který má klíčovou zásluhu na úspěchu Druhé revoluce. Když jsem projížděl Hurghadou a mířil na jih k Safaze v květnu, na výjezdu z města jsem si všímal ledasčeho, jen ne lokality, kde se nachází hotel Titanic Palace.

 

Koncem září už ano. Když projedete obří kruhový objezd, u něhož stojí obchodní dům Senzo Mall (nedávno nám ho zde představil ve svém blogerském cestopise kolega Martin Faltýn) a po asi 400 metrech se podíváte doleva směrem k moři, tak v těch místech se onen hotel nachází. Účastníky zájezdu jsem o tom informoval: tady tím směrem je hotel, v němž bydlel Kramný.

 

Jel jsem tou cestou ještě napřesrok na jaře (než jsem začál létat ještě jižněji do Marsy Alam) a vždy jsem o Kramného případu intenzivně přemýšlel.

 

Dnes mi ale dal impuls kolega Jiří Turner svým článkem „Kramný je nevinný!“ (1. 12.) Předpokládám, že byl většinou zdejšího publika čten a že ctěné publikum ví, o co v článku jde. Předesílám, že mi vůbec nejde o europoslance Zdechovského a jeho motivaci případem se zabývat – a Kramnému vyjádřit podporu. Tomáš Zdechovský má za to, že Kramný je nevinný; vlastně to působí tak, že si je tím zcela jist. Budiž, dělá to, co považuje za správné a pokud bude úspěšný, všechna čest.

 

Já jistotu o Kramného nevině nemám, ale po těch letech nemám ani jistotu, že je tím hrozným činem vinen. Prostě dilema. Problém mám už s tím, že původní egyptská verze toho, co se patrně stalo (otrava – netvrdím, že z hotelové stravy) se diametrálně liší od verze české (smrt elektrickým proudem). Vždycky mi připadal tento způsob usmrcení dvou lidí v hotelovém pokoji v orientální zemi jako krajně riskantní, neboť v případě, že by ten šílený nápad z jakéhokoli důvodu nevyšel, byl by jeho strůjce poměrně snadno odhalen. Že by Kramný šel do takového rizika? Nevím.

 

První zprávy z egyptské patologie hovořily – jak napsal 3. srpna 2013 server iRozhlas.cz – o silném jedu nalezeném v tělech zemřelých. Ředitel příslušné hurghadské nemocnice uvel: „Žaludek mají úplně rozpadlý, a to z důvodu velkého množství jedu, který se oběma obětem do žaludku dostal. Je to jed, který ze žaludku udělá takovou rosolovitou konzistenci. Tedy velmi, opravdu velmi silný jed.“

 

Byl to tedy jed, nebo elektrický proud?

 

České vyšetřování se vydalo druhou stopou a po nepřímých důkazech poslala justice Kramného na bezmála třicet let za mříže. Je to spravedlivý verdikt opírající se o neprůstřelné důkazy? Opět mohu říci jediné: Nevím. A znovu opakuji. Nemám jistotu Tomáše Zdechovského, že je Kramný nevinen, nemám ale ani jistotu, že je vinen.

 

Co tedy mám? Vlastní teorii toho, co se stalo. Nic víc než teorii. Je od skutečnosti, kterou ovšem stoprocentně neznáme, vzdálená právě tak, jako varianta otravy od varianty smrti způsobené elektrickým proudem. Proto ji dnes předkládám.

 

V Egyptě už v té době působila odnož Islámského státu. Nejaktivněji sice na severu Sinaje, ale také v africké části země. Co když tato teroristická buňka pověřila svého  člena, aby se nechal zaměstnat v nějakém hotelu v Hurghadě (třeba v Titanicu Palace) jako uklízeč (tuto práci tam vykonávají prakticky výlučně mladí muži), vybavila ho příslušným jedem a dala mu ve jménu Alláha úkol, aby ve vhodném hotelovém pokoji, kam mají uklízeči běžně přístup, vpravil do PET lahve (nebo třeba dvou) s pitím (dejme tomu s colou) patřičnou dávku tohoto jedu. S tím, že kdo se napije zemře, přičemž je jedno kdo to bude, stejně tam jezdí na dovolenou jen nevěřící psi z hříšné části světa. A to se pak také stalo. Logika toho všeho? Šíření zla, strachu, nenávisti.

 

Nejspíš si teď řeknete, jestli jsem se nepomátl na rozumu. Zatím ne. Jen si říkám, když může stát proti sobě varianta jed vs elektrický proud, proč kromě elektřiny nevést pátrání také cestou výše uvedenou? Ostatně o dva roky později se něco podobného stalo, ovšem s mnohem tragičtějšími následky. Spolupracovník Islámského státu a zaměstnanec letiště v Šarm aš Šajchu propašoval bombu do ruského dopravního letadla, které se pak zřítilo na Sinaji (31. 10. 2015). Zahynulo 224 nevinných lidí. Smyslem teroru bylo, vedle pomsty Rusům za bombardování v Sýrii, poškodit egyptský cestovní ruch, což se podařilo.

 

Tak co se na konci července 2013 v hurghadském hotelu Titanic Palace vlastně stalo?

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 1.12.2022 23:22 | karma článku: 24,23 | přečteno: 922x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Brusel: Ke skandálnímu pokusu levice zakázat pravicovou konferenci

V pátek 12. dubna rozpustila berlínská policie propalestinskou konferenci podporovatelů teroristických agresorů. K podobnému kroku sáhl o čtyři dny později starosta jedné obce v metropolitní oblasti Bruselu.

17.4.2024 v 19:43 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Několik poznámek k článku Jana Fikáčka z 16. 4. 2024

Bloger Jan Fikáček publikoval 16. dubna 2024 článek „Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?“.

16.4.2024 v 20:40 | Karma: 9,51 | Přečteno: 146x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Na okraj zákazu propalestinské konference v Berlíně

Na pátek 12. dubna byla do Berlína svolána Palestinská konference 2024. Krátce po začátku ji německá policie zakázala.

15.4.2024 v 22:18 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Pravda vyšla najevo: Írán se spolupodílel na masakru ze 7. října 2023

Teheránský režim se opakovaně dušuje, že s masakrem provedeným Hamasem v Izraeli loni 7. října nemá nic společného. Máme tomu věřit?

14.4.2024 v 20:35 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Agrese proti Izraeli: Tuto bitvu Írán prohrál

Bylo to úlevné probuzení do nedělního rána 14. dubna. Dlouho po půlnoci jsem šel spát s obavami, jak rozsáhlé škody drony a střely agresora v Izraeli způsobí.

14.4.2024 v 10:24 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 4816
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal