Kapela, která se prý bojí vlastního stínu

Big Thief je čtyřčlenná indie rocková formace z Brooklynu. Vystupuje sedm let, na kontě má dvě nominace na cenu Grammy (2020 a 2021) a aktuálně také jedno velké zklamání, které fanouškům připravila.

 

Zklamání, které nemá nic společného s muzikou, ale s politikou.

 

Skupinu tvoří tři Američané – zpěvačka a kytaristka Adrianne Lenkerová, kytarista a zpěvák Buck Meek a hráč na bicí James Krivchenia. Čtveřici doplňuje izraelský baskytarista Max Oleartchik, rodák z Tel Avivu, kde také žije.

 

Abychom dobře porozuměli tomu, o čem tento článek pojednává, je nutné předeslat, že Big Thief koncertovali v Tel Avivu, tedy v Izraeli, v roce 2017. Proč to uvádím, vyplyne z dalších řádků.

 

Letos 3. června kapela na sociálních sítích „se vzrušením“ oznámila, že vystoupí na dvou koncertech v bydlišti svého člena Maxe – v  Tel Avivu. V klubu Barby  6. a 7. července.

 

Zpráva, která by za normálních okolností nestála za pozornost, pokud nebydlíme v Izraeli a nejsme skalními fanoušky této skupiny. Prostě jedna alternativní hudební formace pořádá vystoupení. A co má být?

 

Vlastně nic – nebýt toho, že se 9. června na Instagramu skupiny objevilo oznámení začínající větou: RUŠÍME OBĚ NAŠE VYSTOUPENÍ V TEL AVIVU.

 

Nemoc? Náhlé rodinné důvody? Odřekl snad pořadatel? Samá voda.

 

Důvodem je politika.

 

Kapela v prvním vyjádření předvedla nechutný tanec mezi vejci. Chtěla sedět na dvou židlích: hrát v Izraeli a současně proti sobě nepopudit BDS, antiizraelské hnutí usilující o totální bojkot židovského státu včetně kulturního. Ukázalo se, že  obojí možné není.

 

Nestačilo, co kapela v prvním oznámení (3. 6.) napsala: že její členové jsou si „dobře vědomi kulturního aspektu hnutí BDS a zoufalé reality palestinského lidu“ a že „profit z vystoupení bude věnován nevládním organizacím, které poskytují lékařskou a humanitární pomoc palestinským dětem“ a také těm, kdo jsou zapojeni do společného úsilí Palestinců a Izraelců spolupracujících pro lepší budoucnost.

 

Následovala masivní kampaň proti vystoupení kapely v Izraeli. Otec baskytaristy Maxe, Alon Oleartchik, sám izraelský rocker, zakladatel formace Kaveret, řekl podle serveru The Times of Israel („Indie band with Israeli bassist cancels Tel Aviv shows after BDS pressure“/9. 6. 2022), že dostali tisíce výhrůžek, přičemž reakce na oznámení o vystoupení v Izraeli byly děsivé a strašné. „Byli z toho zdrceni.“

 

Antiizraelský fanatismus aktivistů a sympatizantů hnutí BDS se ukázal v plné nahotě. Nenávist triumfovala.

 

Nicméně druhé vyjádření kapely Big Thief (9. 6.), v němž oznamovala zrušení koncertů, nás nemůže nechat na pochybách, kam ji politicky zařadit: „Aby bylo jasno, jsme proti nezákonné okupaci a systematickému útlaku palestinského lidu. Věříme v plnou svobodu a sebeurčení pro všechny Palestince.“

 

Odmítnutím v Izraeli vystoupit se Big Thief zařadili do množiny těch, kdo jako užiteční idioti slouží hanebné propagandě BDS. Jak řekl Ari Ingel, ředitel Creative Community For Peace, aktivistické skupiny stojící v opozici proti BDS (její filozofie: Ne bojkot, ale budování mostů), všechno, čeho Big Thief zrušením telavivského vystoupení dosáhli je ještě větší nepřátelství a ještě větší rozdělení – tím, že se podvolili hnutí, „které otevřeně odmítá koexistenci a usiluje o zničení Izraele“.

 

Ještě tvrdšího odsouzení se kapele dostalo od vedení klubu Bardy, které na svém Facebooku uvedlo, že to nebyli oni, kdo oslovil skupinu, ale naopak skupina vyvinula iniciativu s cílem u nich koncertovat. V prohlášení je dále připomenuto, že Big Thief hráli v Izraeli v roce 2017, přičemž BDS existuje bezmála dvě desetiletí a od posledního návštěvy kapely se v Izraeli nic nezměnilo (aby museli zrušit vystoupení). Proto je drsně nazvali „bandou bezpáteřních muzikantů, kteří se bojí vlastního stínu“.

 

Ano, je to také záležitost osobní odvahy a hodnotového žebříčku. Přátelství vs nenávist, mosty vs bojkot, spolupráce vs destrukce. Existují umělci, kteří nátlaku BDS podlehli a svoji show v Izraeli odřekli. V minulých letech novozélandská zpěvačka Lorde (2017) nebo Američanka Lana Del Rey (2018); nyní také Big Thief.

 

Jsou ale jiní, kteří stojí na opačném pólu. Madonna jako host Eurovize 2019, minulý měsíc kapela Maroon 5, v červenci má do Izraele přijet rapper 50 Cent, na podzim skupina One Republic. Ve středu 8. června zpíval v Tel Avivu Andrea Bocelli.

 

Každá z populárních osobností si může vybrat. Mezi budováním mostů jako symbolem přátelství a bojkotem, symbolem nenávisti. Dlužno dodat, že bojkot jako cesta k míru nefunguje. Byť jsou o tom aktivisté BDS pošetile přesvědčeni.

YOUTUBE/Píseň „Not“ kapely Big Thief nominovaná na cenu Grammy 2021 v kategorii nejlepší rockový song a nejlepší rockové vystoupení

 

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 10.6.2022 21:51 | karma článku: 8,51 | přečteno: 199x