Kam na šachy? Do Jeruzaléma!

Mezinárodní šachová federace FIDE pořádá také letos sérii čtyř Grand Prix, z níž vzejdou dva účastníci takzvaného Turnaje kandidátů. Jeho vítěz pak vyzve stávajícího mistra světa k souboji o šachový trůn 2020.

 

Konkrétně: vyzve norského velmistra Magnuse Carlsena.

 

GRAND PRIX 2019

Konaly se dosud tři: v Moskvě (květen), Rize (červenec) a Hamburku (listopad). Závěrečný turnaj se koná v těchto dnech, od 11. do 23. prosince,  v izraelském hlavním městě Jeruzalémě. Hostitelským komplexem je Notre Dame Center (fotoodkaz/ZDE).

 

Jeruzalémského turnaje se zúčastní 16 předních světových šachistů, kteří se nekvalifikovali do Turnaje kandidátů prostřednictvím jinak (o tom níže). Jak ukazuje přehled dvojic prvního kola, je mezi nimi i český velmistr David Navara.

 

... zdroj: web turnaje

 

Jak již uvedeno, po skončení Grand Prix v Jeruzalémě budeme znát jména dvou šachistů, kteří doplní šest dalších pro Turnaj kandidátů 2020. Ten se bude konat od 15. března do 4. dubna 2020 v ruském Jekatěrinburgu. Zajímavé je, že jedno jméno už známe. A ještě zajímavější je, že jde o šachistu, který v Jeruzalémě vůbec nesoutěží.

 

Je to Alexander Griščuk (Rusko). V předchozích třech Grand Prix získal celkem 20 bodů (další hráči 13 a méně), a protože první kolo v Jeruzalémě se výsledkově vyvinulo tak, že Griščuk už nemůže o postupovou pozici přijít, hraje se vlastně už „jen“ o to, kdo ho do Jekatěrinburgu doprovodí.

 

Jistotu jekatěrinburského Turnaje kandidátů už mají níže uvedení šachisté. Kromě zmíněného Griščuka to jsou

  • Fabiano Caruano (USA) … finalista MS 2018
  • Teimor Radžabov (Ázerbájdžán)/Ting Li-žen (ČLR) … finalisté Světového poháru FIDE 2019
  • Wang Hao (ČLR) … vítěz turnaje FIDE Swiss Tournament 2019
  • Aniš Giri (Nizozemí) … dosud nekvalifikovaný hráč s nejvyšším ratingem FIDE
  • zbývají dva: jeden z Grand Prix v Jeruzalémě, osmý na základě divoké karty

 

Vítěz Turnaje kandidátů vyzve Carlsona. Termín a místo konání MS 2020 bude upřesněno.

 

NAVARA POSTOUPIL

Zatím jen do čtvrtfinále, ale i to je důležité. Svého soupeře Wang Haa z kontinentální Číny (který má účast v Jekatěrinburgu tak jako tak zajištěnou) porazil v prvním kole 4 a půl ku 3 a půl bodu. Ve čtvrtfinále je jeho soupeřem Rus Jakovenko, hráč papírově slabší, Navara tedy není bez šance. Jeho postup mezi nejlepší čtyři by byl … ale nepředbíhejme.

 

Už to, že šachista z malé země ve středu Evropy figuruje mezi nejlepšími světovými esy královské hry je pro Čechy bezpochyby povznášející.

David Navara ve městě Davidově. V prvním kole s Wang Haem./ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 14.12.2019 17:55 | karma článku: 6,78 | přečteno: 117x