K výročí úmrtí VH aneb Zkratkovité bludy

Bloger Tomáš Majer nás 18/12, v den výročí odchodu Václava Havla vyzval, abychom na něj vzpomínali s úctou. Jeho text mě naplnil nadějí: Tomovi bylo před šesti lety třináct.

 

Co to znamená? Teď se dopustím možná až přílišného zobecnění, ale nemohu jinak: mladá generace na tom není tak špatně, jak si my, dříve narození, někdy myslíme.

 

Ano, Tom přišel na svět až po sametovém převratu, nezažil éru totality - a přesto se dokáže správně orientovat, jak dokázal svým článkem. Má pozoruhodný úsudek. Nepodlehl, a jak by to bylo snadné, laciné protihavlovské propagandě. Tím mě upřímně potěšil. Netvrdím, že VH je nekritizovatelná ikona, i já mám vůči němu několik výhrad, nicméně rozhodně na jeho symbolický obraz nepatří rohy, kopyta a oháňka.

 

V diskusi pod Tomovým článkem napsal pan Karel P.:

 

  • Je Vaším právem vzpomínat s úctou na pana Václava Havla. Já bohužel nemohu. Vždy si vzpomenu na jeho rozbití zbrojního průmyslu na Slovensku, které mohutně přispělo ke zničení naší společné vlasti.

 

Pan Karel, jistě nikoli ze zlé vůle, se uchýlil ke stokrát opakované nepravdě, kterou je nutné znovu a znovu vyvracet a uvádět na pravou míru.

 

Především: VH žádný zbrojní průmysl na Slovensku nerozbil, nezlikvidoval, nezakázal. Jak vícekrát potvrdili přímí aktéři, pracovníci podniku ZTS Martin zaměřeného na vojenskou výrobu, konkrétně na tanky, věci měly poněkud jiný průběh než jak se traduje. Například server iRozhlas cituje v článku z 23/12/2011 Milana Malika a Petera Kuruce. První působil ve firmě jako náměstek pro investice, druhý byl šéfem skupiny, která měla připravit náhradní výrobní program místo tanků.

 

Ano, náhradní výrobní program, protože o zastavení produkce tanků bylo rozhodnuto ještě za komunistického režimu.

 

Slova Milana Malika:

 

  • O konverzi se vědělo už dávno před revolucí. Existovalo usnesení Ústředního výboru Komunistické strany Československa asi z roku 1987 a na to navazovalo usnesení předsednictva vlády.

 

Vyjádření Petera Kuruce:

 

  • Trh pro československé tanky byl v arabských zemích – Irák, Libye, Egypt a podobné státy, které sice v určitém období platily, ale později platit přestaly. (Proto potřeba konverze – LS).
  • Na Slovensku se vždycky objevilo pár hlupáků, kteří zneužili hlouposti k tomu, aby si dělali svoji propagandu, že Havel zrušil zbrojní průmysl. To je hloupost non plus ultra. (Dodejme, že nejen na Slovensku - LS)

 

Jak je zřejmé, občas se vyplatí jít ke kořenům poslechnout si názor lidí přímo od pramene. Snáze se pak vyhneme šíření zkratkovitých bludů.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 18.12.2017 16:22 | karma článku: 24,15 | přečteno: 1071x