K výbuchu v Gíze (Akt.)

Jsou to dva dny (7/12), co z Egypta přišla zpráva, že život ve městě Sheikh Zuwaid na severovýchodě Sinaje poblíž Pásma Gazy se vrací do normálních kolejí (obr. 1).

Mělo se tak stát poté, co egyptské bezpečnostní síly provedly několik dnů trvající operaci, jejímž cílem bylo vyčistit město od teroristů.

 

Armáda rozdala mezi obyvatele tisíce kusů potravinových balíčků a poskytla jim lékařskou pomoc.

 

Důvod k úlevě? Lokálně možná. Leč nepřítel nespí.

 

V pátek (9/12) přišla jiná zpráva (obr. 2). Více než 300 kilometrů na západ, ve městě Gíza, jež tvoří s egyptským hlavním městem metropolitní oblast Velká Káhira, došlo k explozi nálože nastražené v zaparkovaném automobilu. Ten parkoval vedle check-pointu poblíž mešity Al Salam.

 

Výsledek: zatím šest mrtvých policistů a řada zraněných.

 

Krvavá tragédie jen potvrzuje (pokolikáté už?), že boj proti terorismu nekončí. Sotva se podaří dosáhnout jednoho dílčího úspěchu na Sinaji, už umírají lidé jinde v Egyptě. Sisyfovský zápas. Přesto ho nesmíme vzdát. Vzhledem k zákeřnosti teroristů nejsou vyhlídky na definitivní vítězství kdoví jak valné. Poněkud cynicky řečeno můžeme být rádi, že bezpečná jsou turistická letoviska. Také vás někdy napadlo, jak dlouho ještě?

 

Jak že to zpívá Leona Machálková? Svět je plnej bláznů …

... obr. 1

... obr. 2. (Zn.: Najdi rozdíl ...)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 9.12.2016 16:30 | karma článku: 20,05 | přečteno: 352x