K útokům na křesťany v Egyptě: Den poté

Máme zatím výhodu. Můžeme se v klidu svých PC koutků přít o oprávněnosti amerického zásahu v Sýrii (kde jiní, například Rusové, bombardují hlava nehlava). Jinde ovšem musejí jednat.

Nedělní (9/4) útok teroristů na egyptské křesťany vyžaduje reakci. Káhira zavádí výjimečný stav, Izraelci v pondělí (10/4) uzavřeli hraniční přechod Taba. Od jeho otevření v roce 1982 byl dočasně uzavřen jen výjimečně. V roce 2004 po teroristickém útoku na hotel Hilton nacházející se na egyptské straně nedaleko přechodu a pak v revolučním roce 2011, kdy izraelští experti dospěli k názoru, že se zvýšilo riziko teroristických útoků.

 

Izraelské úřady současně apelují na své občany, kteří se v současné době nacházejí na Sinajském poloostrově, aby se neprodleně vrátili (pro tyto případy bude přechod Taba samozřejmě otevřen). Ve směru do Egypta se ovšem Izraelci v příštích dnech nedostanou, což pro mnohé z nich představuje čáru přes rozpočet, neboť tisíce z nich se chystaly prožít svátky Pesach (začínají v pondělí 10/4 od soumraku) ve východosinajských letoviscích.

 

Že jsou obavy na místě, dokázal pondělní raketový útok vedený ze Sinaje na izraelské území; raketa dopadla na teritorium oblastní rady Eškol nacházející se v sousedství Pásma Gazy.

 

VÝJIMEČNÝ STAV V EGYPTĚ A TURISTIKA

Lidé, kteří se v příštích týdnech chystají do Egypta na dovolenou se mohou s obavami ptát, jaký vliv bude mít výjimečný stav na kvalitu jejich pobytu. Osobně se domnívám, že vůbec žádný. Ne každý totiž ví, že výjimečný stav platil v Egyptě za celou dobu Mubarakovy éry a pak ještě krátký čas po revoluci z 25. ledna 2011. Kolik českých turistů, kteří v té době v Egyptě pobývali, si bylo vědomo toho, že tráví dovolenou v zemi, kde panuje výjimečný stav? A kolika turistů se nějakým způsobem dotkl? V tom tedy problém není.

 

Kromě toho: výjimečný stav není totéž co zákaz nočního vycházení. To jsou dvě odlišné věci – a zákaz nočního vycházení vyhlášen nebyl.

 

Co tedy bude výjimečný stav konkrétně znamenat? Na to odpovídá web BBC, který 10/4 uvedl, co výjimečný stav mimo jiné umožňuje:

 

  • další omezení svobody pohybu a shromažďování;
  • monitoring všech forem komunikace;
  • prezidentovi zabavit médium nebo nebo ukončit jeho činnost;
  • aby se jakýkoli majetek dostal pod kontrolu armády;
  • nasazení bezpečnostních sil při prosazování opatření výjimečného stavu;
  • zadržení jakékoli osoby podezřelé z porušení výjimečného stavu.

 

Řečeno v nadsázce: pokud se turisté nevydají do Egypta s cílem narušovat opatření výjimečného stavu, který je primárně zaveden kvůli zintenzivnění boje s terorismem a jeho financováním (což by byla nebetyčná pošetilost), nemají se stran výjimečného stavu čeho obávat. Jako se neměli čeho obávat za Mubaraka, stejně jako v porevoluční době, kdy byl výjimečný čas na přechodnou dobu v platnosti.

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 10.4.2017 16:25 | karma článku: 14,69 | přečteno: 622x