K TV vysílání z obýváku

V době vzpoury v České televizi 2000/2001, později přetransformované na stávku, vysílali zaměstnanci a externisté věrní generálnímu řediteli Jiřímu Hodačovi improvizované zpravodajství.

 

Říkalo se mu Bobovize. Šlo o nouzové řešení, jehož vnějším projevem bylo to, že divák před obrazovkou měl dojem, že moderátorka – v té době Dušica Zimová – četla zprávy jakoby z obýváku, z domova. Ve skutečnosti seděla v dejvickém hotelu Praha, před několika lety zbouraném. (Jednou, když ještě fungoval, jsem se v něm zúčastnil recepce u příležitosti státního svátku Izraele.)

 

Proč tak neprofesionální kulisy? Tvůrce k tomu donutily okolnosti: vzpoura/stávka jejich antihodačovsky orientovaných kolegů.

 

Uplynulo dvacet let. Česká televize vysílá večerní pořadu Události, komentáře. Relace je koncipována pro dva moderátory. A co vidíme? Moderátorka je v profi kulisách ve studiu. A Jakub Železný? Moderuje pořad – stejně jako kdysi četla zprávy hlasatelka Dušica Zimová – jakoby z obýváku, z domova. Tentokrát prý opravdu z domova.

 

Proč tak neprofesionální prostředí? Tvůrce k tomu donutily okolnosti: koronavir.

 

Tenkrát se o „domácím (hotelovém) studiu“, v němž seděla Dušica Zimová, vyjadřovali mnozí posměšně, ba urážlivě. Bylo předmětem nejapných vtípků. Byl vytvářen dojem, že něco takového, tak amatérského, do špičkového televizního vysílání nepatří. A mnozí jsme si to mysleli.

 

Nikdy neříkej nikdy. Dnes hovoří z domova či pracoviště, lhostejno prostřednictvím jaké služby, nejen hosté zpravodajských relací, ale sami moderátoři.

 

Vím, důvody na začátku roku 2001 byly jiné, než jaké vedou k témuž letos. Když to ale zobecníme a zůstaneme nad věcí, můžeme snad říci: okolnosti donutily Dalibora housti, Bobovizi vysílat z hotelového pokoje a ČT24 zase z domácího prostředí.

 

A tak v nadsázce a docela žertem: odříkaného chleba největší krajíc.

 

Poznámka autora: Výše uvedené, co se týká Bobovize a pozdější aktivity Jany Bobošíkové nemají žádnou přímou spojitost, prosím tedy čtenáře, aby to vzali do úvahy.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 15.3.2021 15:55 | karma článku: 6,77 | přečteno: 334x