K šokujícímu vyjádření ministra kultury

Je-li někdo jmenován do funkce šéfa resortu kultury, lze předpokládat, že bude mít elementární znalosti o literatuře sousední země. Tím spíš, když na toto téma hodlá řečnit v televizi.

 

A o to víc, je-li tím ministrem kultury spisovatel.

 

Nejprve ale otázka. Existuje v České republice česká kultura? Na Slovensku slovenská, v Německu německá, v Polsku polská?

 

Pokud ano, ptejme se dál. Existuje v Izraeli kultura izraelská?

 

Kam tím mířím?

 

Ministrem kultury vlády Palestinskoarabské autonomie je politolog, ale také spisovatel Atef Abu Saif. Ten vystoupil 23. září 2020 v pořadu „Palestina dnes ráno“ tamní veřejnoprávní Palestinské televize., kde mimo jiné řekl, že druhý den po podepsání normalizační dohody s Izraelem řekly Spojené arabské emiráty, že si přejí normalizovat kulturní vztahy s Izraelem.

 

Ministr položil otázku, co znamená pojem „izraelská kultura“. A vzápětí podal vysvětlení.

 

Podle něj nic takového jako izraelská kultura v pravém slova smyslu neexistuje. Je tomu tak proto, že neexistuje nic takového, co by se dalo označit jako „izraelské“. Neboť: „Skupina osadníků jednoduše přišla ze všech států světa.“

 

Komu by to nestačilo, pro toho má ministr Abu Saif další teorii: „Psali romány a poezii, ale izraelská kultura je dodnes plná nostalgické touhy po státech, z nichž pocházejí, protože oni necítí, že by sem opravdu patřili.“

 

Tento krkolomný výklad by nestál za komentář, kdyby nešlo o člena vlády Autonomie, s níž má Izrael podle přání světového společenství jednat o míru. Je to totiž další z nekonečné série pseudoargumentů, jimiž se Arabové v Autonomii snaží popřít právo Izraelců (Židů) na jejich vlast, popřít jejich historické vazby se Zemí izraelskou.

 

Pokud vysoký představitel jedné ze dvou stran konfliktu popře tímto způsobem samotnou podstatu existence protistrany, pak se musíme ptát, jestli má vůbec smysl s někým takovým jednat.

 

Zkusme se podívat do historie a představit si, že by Hitler ještě před Mnichovem tvrdil: neexistuje nic, co by se dalo označit pojmem „český“ (resp. tehdy „československý“). Co bychom z toho mohli usoudit? Že si brousí zuby na české (československé) území.

 

Totéž můžeme vztáhnout na představitele palestinských Arabů. Pokud jejich ministr veřejně v televizi tvrdí, že neexistuje nic takového, co by se dalo označit jako izraelské, můžeme si myslet jedno jediné: že si brousí zuby na izraelské území. Pokud by tomu tak nebylo, proč by popíral existenci obsahu pojmu „izraelský“?

 

Příznačné je, že čím víc si palestinští Arabové nárokují, aby svět uznal  slovní spojení typu „palestinská kultura“, o to intenzivněji šíří do světa nesmysly, že žádná izraelská kultura vlastně neexistuje.

 

Partner k pohledání.

VYJÁDŘENÍ PALESTINSKOARABSKÉHO MINISTRA  KULTURY ABU SAIFA V PALESTINSKÉ TV/YOUTUBE (Anglické titulky)

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 28.10.2020 14:14 | karma článku: 26,97 | přečteno: 1533x