K setkání u Lenina

Jihoamerický Ecuador má od 24. května nového prezidenta. Jmenuje se Lenin (správně španělsky Lenín) Moreno. Tak to totiž dopadne, když levicově orientovaní rodiče pojmenovávají své potomky po rudých diktátorech.

 

Nezdá se ale, že by to Morenovi nějak zvlášť vadilo. Reprezentuje totiž Alianci PAIS, která vyznává tzv. socialismus 21. století, jehož stoupencem byl mimo jiné někdejší venezuelský lídr Hugo Chávez. Moreno je tedy socialista (a se jménem ruského bolševika ve jménu svém se jistě bez problémů vyrovnal). Navíc se sluší s úctou připomenout, že Lenin Moreno byl při loupežném přepadení v osmadevadesátém roce vážně zraněn a od té doby je na vozíku. Jako jeden z nemnoha politiků v moderní historii (namátkou US prezident Roosevelt, německý ministr Schäuble).

 

Na jeho inauguraci se do Quita sjela řada politiků z celého světa. Také izraelský ministr Ajúb Qará, zástupce drúzské menšiny v izraelské společnosti, člen vládní strany Likud, v té době bez portfeje. (Krátce po návratu z Ecuadoru byl jmenován ministrem komunikací, ale to s cestou za oceán nikterak nesouvisí.)

 

Qará se během inaugurační slavnosti setkal s kde kým, s kde kým si potřásl rukou a také pohovořil. Protože je drúz a hovoří arabsky, také se zástupci arabských zemí (kteří se podle jeho vyjádření chovali v uvolněné atmosféře daleko od domova mnohem vstřícněji, než jak jsme na to dosud zvyklí).

 

Jeden takový minikontakt ovšem způsobil zlou krev.

 

Ministr Qará se pozdravil a pohovořil s člověkem, jehož jméno běžnému čtenáři internetových blogů mnoho neřekne. Je to Abdellader Taleb Omar, takto předseda vlády Saharské arabské demokratické republiky (SADR). Tedy části území na západě Afriky, které si nárokuje jako své teritorium Maroko a SADR tudíž neuznává. Na rozdíl od osmi desítek zemí světa, mezi něž patří i Ecuador – proto byl také Omar do Quita pozván.

 

(Západní Saharu si Maroko nárokuje stejně jako palestinští Arabové celý Západní břeh Jordánu, aniž by bylo ochotno připustit, že je tu ještě někdo další, kdo také nemůže být vyřazen ze hry, řečeno diplomaticky.)

 

Co všechno si spolu Qará a Omar řekli je předmětem dohadů, dokonce prý padlo ze strany izraelského ministra slovo o možnosti uznání SADR jeruzalémskou vládou, ale i kdyby tomu tak nebylo a „o nic nešlo“ (a ani jít nemohlo), přecitlivělou marockou vládu toto zcela neformální setkání rozzuřilo natolik, že adresovalo izraelskému ministerstvu zahraničí protest. Což ovšem představovalo jistý problém, neboť Maroko Izrael neuznává a tudíž s ním neudržuje diplomatické styky. Stížnost šla tedy oklikou přes blíže nekonkretizovanou izraelskou ambasádu v Evropě.

 

Jeruzalémské ministerstvo zahraničí, kterému šéfuje premiér Netanjahu, reagovalo prostým sdělením, že setkání v Ecuadoru nebyla koordinována ani odsouhlasena Úřadem vlády. Samotný ministr Qará pak v televizi vyjádřil politování nad tím, že kdykoli se snaží prosazovat mír mezi Izraelem a arabským světem, je jeho jeho obraz jako zástupce izraelské vlády znovu a znovu špiněn.

 

Dlužno dodat, že lví podíl na tom mají ti, s nimiž se Qará snaží po přátelsku vyjít. Přesněji: jedni Arabové, kteří nemohou vystát jiné Araby. Například Arabové maročtí Araby západosaharské.

... záběr z inaugurace prezidenta Morena na webu kubánských novin Escambray.

 

... v Quitu na slavnosti inaugurace nového prezidenta. Izraelský ministr Qará (1) hovoří s předsedou vlády Saharské arabské demokratické republiky  Abdelkarem Talebem Omarem (2). Zdroj: Facebook izraelského ministra.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 23.6.2017 8:10 | karma článku: 15,59 | přečteno: 365x