K projevu premiéra

Vlastně není co dodat. Kromě jedné poznámky, kterou uvádím na konci tohoto vyjádření občana. Jednoho z deseti milionů, který premiérovu řeč pozorně vyslechl a pak si ji ještě přečetl.  

 

Petr Fiala hovořil kultivovaně, srozumitelně. Jeho slova dávala smysl, v principu neobsahovala nic, s čím by nebylo možné nesouhlasit. V pasáži „co všechno musíme“ tváří v tvář krizi jsme se dozvěděli: musíme navýšit kapacitu plynovodů a ropovodů z EU, získat další kapacitu v terminálech LNG, zelenou má jádro, fotovoltaika, tepelná čerpadla, bioplyn. Jednou větou: „Musíme podporovat výstavbu bezemisních zdrojů energie.“ Tím je ale také řečeno, že nebudeme podporovat uhlí.

 

Jistě, není to „bezemisní zdroj“, na druhou stranu: nacházíme se v krizovém období. Není tak trochu luxus hrát si na „zelené zachránce planety“ a nezakalkulovat do energetických plánů dosud „odříkaný chléb“, tedy větší využití tuzemských uhelných zásob? Je moudré vzdát se v současné situaci potenciálu, který se nachází za těžebními limity?

 

Před 24. únorem 2022 bych po něčem takovém nevolal. Ale ruská agrese proti Ukrajině, tedy válka v Evropě se všemi svými energetickými důsledky, mnohé změnila. Pokud mi v této pasáži projevu P. Fialy něco chybělo, pak zmínka o uhlí.

 

Zde malá odbočka, postřeh z praxe. Firma Sokolovská uhelná byla v roce 2020 nucena z ekonomických důvodů (skokový nárůst ceny emisních povolenek) ukončit Ve Vřesové na Sokolovsku provoz své tlakové plynárny, která vyráběla z uhlí energoplyn – palivo pro její vlastní paroplynovou elektrárnu. Po skončení provozu tlakové plynárny přešla paroplynová elektrárna na zemní plyn z vnějších zdrojů. V únoru 2022 začala válka na Ukrajině se všemi negativními důsledky včetně nárůstu ceny zemního plynu. Tím chci naznačit, že nikdo z těch, kdo museli rozhodnout o ukončení výroby v tlakové plynárně nemohl kalkulovat s cenovými následky Putinovy agrese. My dnes můžeme, proto bychom měli alespoň uvažovat o tom, že vezmeme „na milost“ uhlí – jako energetický zdroj nikoli „z lásky“, ale „z rozumu“.

 

POZNÁMKA NA ZÁVĚR

Projev premiéra Fialy jsem vzal na vědomí pozitivně – jako projev. Nyní budu čekat - až se dostaví ony cenové šoky, o nichž šéf vlády hovořil -, jak v případě, že naši domácnost tvrdě postihnou, bude stát s to nám pomoci. Ve středu 22. června jsme slyšeli kultivovaná slova kultivovaného politika. Rozhodnou ale budoucí činy.

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 22.6.2022 23:25 | karma článku: 29,56 | přečteno: 1831x