K případu Andrewa Brunsona

Jedním z těch, na koho tvrdě dopadla odveta tureckého režimu za nevydařený puč proti Erdoganovi z července 2016, je i americký duchovní Andrew C. Brunson.

 

Padesátiletý rodák ze Severní Karolíny je pastorem Evangelikální presbyterní církve (EPC). Přes dvacet let žije ovšem v turecké Smyrně, kde vede malý křesťanský sbor (Resurrection Church – Církev vzkříšení).

 

Ano, bratr Andrew je aktivním  křesťanským duchovním,  což zahrnuje i evangelizační činnost. V současném Turecku, a podle všeho také mezi syrskými Kurdy, dělal to, co dvě tisíciletí před ním, dávno před vznikem islámu, křesťanští apoštolové – kázal evangelium. (Bez toho bychom sotva byli křesťanskou zemí.)

 

Něco takového je ovšem v Turecku v éře po puči, tedy v režimu ovládaném hysterickým a paranoidním prezidentem, důvodem k reakci, kterou sotva mohou  pochopit lidé obdaření zdravým rozumem. Bratr Andrew byl v říjnu 2016 zatčen a obviněn z kdečeho – stejně jako tisíce a tisíce  Turků v rámci děsivých čistek, jež po pokusu o puč následovaly. Z členství v hnutí Fethullaha Gülena, jehož Erdogan ve své fantasmagorii považuje za strůjce puče, ze spojení s kurdskými  teroristy, špionáže (jako agent CIA),  pokusu zničit ústavní pořádek a svrhnout turecký parlament a z proselytismu (aktivního získávání lidí pro novou víru).

 

Jsou to všechno nepodložená, absurdní obvinění. Pokud jde o evangelizační činnost, hovoříme  o aktivitě v civilizovaném světě naprosto normální a nikoli trestné. V tom se liší svobodný svět od světa muslimského. Turecko se dlouhá léta snažilo být členem západního společenství (usilovalo o vstup do EU), ovšem to současné už jen tím, jak zachází s bratrem Andrewem dokazuje, že do něj nepatří ani náhodou.  Nelze mít obojí: těšit se prestiži svobodné země a současně svobodu hrubým způsobem  pošlapávat.

 

Kauza pastora Andrewa má více aspektů, kromě jiného je jedním z důvodů současných napjatých vztahů mezi Washingtonem a Ankarou.  Toto napětí je zdrojem naděje, neboť nespravedlivě stíhaný ví, že se o něj jeho vlast zajímá, a to na nejvyšší exekutivní úrovni. Nejen to. Jeho církevní denominace (EPC) organizuje masivní modlitební úsilí, existuje petice na jeho podporu, křesťané na celém světě  usilují o jeho osvobození. Prostě – není v tom sám. Bratr Andrew, který čeká na vyřešení svého pseudopřípadu od letošního července v domácím vězení (předtím byl bezmála dva roky ve vazební věznici), napsal v žaláři nádhernou píseň “ You Are Worthy of My All”, která je zpívána v jednotlivých sborech EPC (a dost možná i v jiných církvích). Tím vším je vyjádřena křesťanská solidarita s tímto vzácným člověkem ve službách Ježíše Krista.

---

Více na  https://epc.org/news/freepastorandrew/

---

 

Prezident Erdogan rád obviňuje kdekoho ze sympatií k terorismu. Stačí podezření z kontaktů na kurdské organizace včetně těch,  které svobodný svět za teroristické nepovažuje – prostě proto, že teroristické nejsou. Sám má však tuny másla na hlavě. Opakovaně vyjádřil podporu palestinskému hnutí Hamas – organizaci nade vší pochybnost teroristické. Jiné kádruje a sám teroristy otevřeně podporuje.

 

A justice takovéhoto režimu má tu opovážlivost stíhat nevinného člověka?! O to víc potřebuje pastor Andrew přímluvné modlitby křesťanů všude na světě. (Máte-li zájem, vraťte se k výše uvedenému internetovému odkazu. Najdete tam také noty, akordy a slova pastorovy písně z vězení. Když jsem si tuto píseň plnou nefalšované vroucnosti a oddanosti přehrával na klávesách, nabyl jsem nezvratné vnitřní jistoty, že bratr Andrew je opravdový křesťan živé víry– a nevinný vězeň Erdoganova autoritativního režimu; jeho Pánem a Králem je Ježíš Kristus. Mysleme na něj, prosím.)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 17.8.2018 8:32 | karma článku: 19,94 | přečteno: 389x