K parlamentním volbám ve Finsku

V neděli 2. dubna 2023 se konají ve Finsku parlamentní volby. Mezi kandidáty do 200členného parlamentu (eduskunta) je i Päivi Räsänenová. Po premiérce Sanně Marinové možná nejznámější finská politička.

 

Několikrát jsem o ní psal na svém blogu. V souvislosti se soudním procesem, v němž byla obžalována z podněcování proti skupině obyvatel (homosexuálům). Důvod? V záležitostech homosexuality hájí jako věřící křesťanka učení Bible. Ve svobodné společnosti něco absurdního? Samozřejmě! Leč realita.

 

V uplynulých dnech – přesněji 30. dubna – uplynul rok od osvobozujícího rozsudku. Je to ale jen dílčí úspěch. Státní zástupkyně se odvolala, další stání je očekáváno letos v srpnu.

 

Päivi Räsäenová je nejen poslankyně. V parlamentu vede křesťanskodemokratickou frakci; v čele této partaje stála v letech 2004 až 2015, v období 2011 až 2015 sloužila jako ministryně vnitra v kabinetech premiérů Katainena a Stubba.

 

Jako její příznivec jsem se samozřejmě zajímal o to, zda se bude ucházet o znovuzvolení. Na webu finských křesťanských demokratů jsem se dozvěděl, že ano (obr. 1). Potěšující zjištění. O něco méně radostné jsou ale šance na její opětovné zvolení. Křesťanští demokraté (KD) patří ve Finsku mezi malé strany. Ve volbách 2019 obdrželi 3,9 % hlasů, což znamenalo zisk pěti parlamentních křesel.

... obr. 1/Malá část kandidátní listiny finských křesťanských demokratů. Päivi Räsänenová (šipka) kandiduje ve volebním obvodu Häme na jihu země. (Zdroj: Web finských křesťanských demokratů)

Letošní průzkumy ukazují, že KD se pohybuje mezi 2,9 a 4,4 procenty preferencí, což znamená, že Päivi Räsänenová nemá nic jistého. V obsáhlém článku, který o ní zveřejnil 31. března křesťanský portál CNE News („Räsänen seat shaky in Finnish elections“), se píše, že křeslo v parlamentu získat nemusí. Ona sama ví proč: největší hrozbou pro její znovuzvolení je vzestup pravicové populistické Finns Party. „Pokud získají větší popularitu, přijdu o poslanecký mandát,“ konstatuje Räsänenová. Politička, která jako křesťanka světí neděli a tento den pravidelně chodí s manželem do luterského sboru, podotýká: „Jen tento nedělní večer bude jiný než večery během ostatních nedělí; společně s mým týmem budeme sledovat volební výsledky. Co se pak stane, to je v Božích rukou.“ Je připravena na to, že po 28 letech už v parlamentu nezasedne.

 

S růstem obliby populistů sdružených ve Finns Party má ovšem pravdu. Jisté totiž nic nemá ani strana premiérky Marinové, sociální demokracie. Té přisuzují průzkumy kolem 19 procent, ovšem stejné preference uvádějí také u Finns Party a Národní koaliční strany.

 

Vše je tedy otevřené. Není vyloučeno, že i půvabná Marinová v čele vlády skončí. Ovšemže platí: kde není předem nic rozhodnuto, tam jsou volby zajímavější.

 

(K tématu se autor článku v samostatném  textu po oznámení výsledků voleb ještě vrátí.)

... obr. 2/Budova finského parlamentu v Helsinkách. (Zdroj: Unsplash)

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 2.4.2023 0:11 | karma článku: 8,05 | přečteno: 189x