K nehorázné ruské provokaci na gymnastickém světovém poháru v Dauhá

Ivan Kuliak je nadějný ruský sportovní gymnasta. Posledního února slavil dvacet let – ale zdá se, že moc rozumu nepobral. Tedy buď on, případně i ti, kdo mu něco tak odporného poradili či schválili.

 

Hlavní město Kataru hostilo 2. až 5. března druhý letošní podnik Světového poháru ve sportovní gymnastice. Komplex Aspire Dome byl svědkem mimo jiné dvou zlatých medailí pro Izrael, což má v zemi, která neudržuje s židovským státem oficiální styky, stále poněkud pikantní příchuť. Nejcennější kov vybojovali Artem Dolgopyat v prostných a Alexander Myakin na hrazdě.

 

Na druhou stranu jsme byli svědky jednoho ohavného počinu, zdravým rozumem obtížně pochopitelného.

 

Ve finále cvičení na bradlech byl vítězem Ukrajinec Illia Kovtun. Na bronzové pozici skončil Rus Ivan Kuliak. Když došlo na medailový ceremoniál, nenapadlo Kuliak nic stupidnějšího, než si přilepit na přední stranu tílka velký symbol Z. Tedy stejný, jakým jsou označena bojová vozidla ruského agresora na Ukrajině.

 

Tento symbol údajně znamená „?? ??????“ – na vítězství. V každém případě je to symbol agrese. Dát si takový symbol na tričko, když vím, že vedle mě bude stát reprezentant státu, který ten můj brutálně ničí a jehož nevinní obyvatelé jsou vražděni a nuceni hromadně prchat ze svých domovů, to vyžaduje mimořádnou dávku bezohlednosti, cynismu a drzosti. Chce se říci: typického ruského cynismu. Ještě by mohl Kuliak říci, že nechápe, proč jsou ostatní jeho nálepkou zhnuseni a totálně pobouřeni. Mohl by se cítit uražen.

 

(Vzpomínám, jak mi jednou po návštěvě Karlových Varů jedna mladá žena řekla: „Ti Rusové, co jsou u nás, vůbec nechápou, proč je nemáme rádi.“)

 

Naštěstí Kuliakova provokace nezůstane bez odezvy. V neděli 6. března vydala Mezinárodní gymnastická federace (FIG) prohlášení (obr. 1), v němž uvádí, že požádá Nadaci pro etiku gymnastiky, aby zahájila disciplinární řízení proti ruskému sportovnímu gymnastovi Ivanu Kuliakovi po jeho „šokujícím chování na Světovém poháru“ v katarském Dauhá.

 

... obr. 1/Web FIG

 

S jistu mírou nadsázky lze říci, že Kuliak stihl svoji nechutnou provokaci „za pět minut dvanáct“. V pátek 4. března FIG oznámila další opatření proti gymnastům Ruska a Běloruska. S ohledem na pokračující eskalaci ruské vojenské invaze na Ukrajině výkonný výbor rozhodl, že počínaje 7. březnem 2022 se ruští a běloruští sportovci a funkcionáři včetně rozhodčích nesmí až do odvolání účastnit žádných soutěží pořádaných nebo schválených FIG.

 

Dodejme: symboly Z a jim podobné si mohou nalepovat na cvičební úbory nanejvýš doma v rámci vzájemného bratrského rusko-běloruského soutěžení, ovšem zcela mimo oficiální rámec FIG a zájem mezinárodního společenství.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 7.3.2022 9:23 | karma článku: 29,14 | přečteno: 925x